Бойовик «ДНР» Олексій Павленко, який брав учаcть в окупації Херсонщини і Донеччини, заочно отримав 15 років тюрми

Влада
Бойовик «ДНР» Олексій Павленко та Тернопільський міськрайонний суд. Фото: wanted.mvs.gov.ua і Facebook

25-річний Олексій Павленко з Донецька воював проти мирних українців у Херсонській і Донецькій областях. За скоєний злочин Тернопільський міськрайонний суд заочно визнав його винним у державній зраді і колабораційній діяльності і засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 25-річний Павленко Олексій Юрійович з Донецька не пізніше квітня 2022 року добровільно вступив до незаконного збройного формування під назвою «113-й стрелковый полк мобилизационного резерва «ДНР» і отримав посаду стрільця-радіотелефоніста.

З квітня по листопад 2022 року Олексій Павленко займався облаштуванням бойових позицій ворога, чергував на блокпостах, корегував і відкривав вогонь по українським військовослужбовцям. У цей період він перебував поблизу тимчасово окупованих сіл Томина Балка, Станіслав і Олександрівка Херсонського району Херсонщини.

В квітні 2022 року Павленко, перебуваючи на блокпосту в Станіславській громаді незаконно зупинив машину з двома місцевими людьми. Також він погрожував мешканцям громади зброєю і забороняв пересуватися дорогою.

В травні 2022 року Олексій Павленко чергував на бойових позиціях окупаційних військ РФ, а також вів бойові дії проти Збройних сил України.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну Олексій Павленко працював на залізниці. Він досі перебуває на тимчасово окупованих територіях.

Суд кваліфікував його дії як державну зраду і колабораційну діяльність – за ч.2 ст.111 і ч.7 ст.111-1 КК України. Покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна. Також Павленку заборонено працювати в органах влади і, зокрема, в правоохоронних органах, протягом 14 років.

Як повідомляв ЦЖР, раніше судимий за крадіжку 48-річний Руслан Шабаєв з Горлівки Донецької області в лютому 2022 року добровільно мобілізувався до так званої «ДНР». Він воював проти мирних українців у Херсонській і Донецькій областях та потрапив у полон ЗСУ 20 листопада 2023 року. Шабаєв отримав вирок – 13 років 1 місяць позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter