Раніше судимий за крадіжку бойовик «ДНР» Руслан Шабаєв, який окуповував Херсонщину і Донеччину, 13 років проведе за ґратами

Влада
Руслан Шабаєв, бойовик «ДНР»
Руслан Шабаєв, бойовик «ДНР»

Раніше судимий за крадіжку 48-річний Руслан Шабаєв з Горлівки Донецької області в лютому 2022 року добровільно мобілізувався до так званої «ДНР». Він воював проти мирних українців у Херсонській і Донецькій областях та потрапив у полон ЗСУ 20 листопада 2023 року. Шабаєв отримав вирок – 13 років 1 місяць позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це йдеться у вироку Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 24 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 48-річний Шабаєв Руслан Юрійович з позивним «Старий» з Горлівки 25 лютого 2022 року добровільно мобілізувався до незаконного збройного формування «109 полк 1 армійського корпусу «ДНР». Його зарахували до взводу забезпечення 1 мотострілецького батальйону. 

Наприкінці лютого 2022 року Руслан Шабаєв прибув до окупованого селища Калинівське Бериславського району Херсонщини. А з жовтня 2022 року по листопад 2023 року він перебував у населених пунктах Торецьк, Зуївка, Сніжне і Сергіївка Донецької області. 

Слідчі встановили, що «1-й армійський корпус «ДНР» був підпорядкований спеціально створеному 12-му командуванню резерву Південного військового округу Збройних сил РФ. У 2022-2023 роках «109 полк» складався з п’яти батальйонів, до 300 осіб особового складу у кожному.

Ці батальйони формувалися з людей, залучених під час незаконної мобілізації російськими загарбниками з тимчасово окупованої Донецької області. Командування полкового і частково батальйонного рівня в «ДНР» складали офіцери РФ, а командування ротного і взводного рівня складалося з офіцерів «народної міліції» так завної «ДНР», які проходили службу в незаконних збройних і терористичних формуваннях у 2014-2022 роках. 

Руслан Шабаєв виконував завдання зі спостереження і несення караульної служби для недопущення прориву оборони російських загарбників підрозділами Збройних сил України. 

20 листопада 2023 року під час бою з українськими захисниками поблизу Майорська на Донеччині Шабаєв потрапив у полон ЗСУ. 

У суді Руслан Шабаєв свою вину визнав у повному обсязі і погодився, що вчинив державну зраду і що брав участь у діяльності незаконного збройного формування на території України.

Відомо, що Руслан Шабаєв з 2007 по 2013 роки працював на шахтах Донецької області і був судимий за крадіжку. 25 червня 2013 року Залізничний районний суд Сімферополя виніс йому вирок – 1 рік позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням та встановленнням іспитового строку в 1 рік. 

Однак 28 жовтня 2013 року Ялтинський міський суд АР Крим скасував йому умовний термін і виніс ухвалу про його затримання та направлення для відбування покарання. Однак Руслан Шабаєв переховувався і згодом його оголосили у розшук

З урахуванням вироку Залізничного районного суду Сімферополя від 25 червня 2013 року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області призначив йому покарання за сукупністю вироків: 13 років 1 місяць позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Більше про життя в окупації селища Калинівське Бериславського району читайте в репортажі ЦЖР «Пограбовані селяни, зруйнована школа і залиті кров’ю катівні. Що лишили по собі окупанти у Калинівському на Херсонщині».