Кремль штампует фейки об украинском вторжении в РФ

Публикации

Подконтрольное РФ информационное пространство заполнено фейковыми сообщениями о прорыве украинских подразделений к российско-украинской границе на новоазовском направлении и уничтожении якобы въехавших на территорию РФ украинских БМП. Это может выглядеть бессмысленно, но на самом деле РФ фабрикует повод для признания марионеточных образований «ЛДНР» независимыми государствами и предоставления им военной помощи, с которой может начаться новое российское вторжение в Украину. Центр журналистских расследований собирает и преподает хронологию фабрикации новых российских фейков.

21 лютого. 

ФСБ опублікувала відео нібито українських БМП, знищених військами РФ на російській території поблизу станиці Мітякінська.

Скріншот: ФСБ РФ

***

Глава МЗС України Дмитро Кулеба у tvitter спростував нагромадження російських фейків про нібито ескалацію з боку України: 

«Категорично спростовую дезінформацію РФ. Україна:
— Не нападала на Донецьк, Луганськ
— Не надсилала диверсантів чи БТРи через кордон
— Не обстрілювала територію РФ чи КПП на кордоні
— Не вчиняла диверсій
Не планує подібних дій.
Вимагаю від РФ негайно зупинити фабрику фейків», — написав Кулеба.

***

Пресслужба Південного військового округу РФ повідомила, що на територію Ростовської області нібито прорвалася диверсійна група з України. Для їх евакуації з території України прибули дві бронемашини. Росіяни повідомляють про знищення БМП і п’ятьох «українських диверсантів». Офіційний телеграм-паблік «РИА Новости» подав інформацію про те, що бій з «українськими диверсантами і БМП» відбувся біля станиці Мітякінської. Натомість, у публікаціях російських медіа посилання на Мітякінську відсутнє, і подія подається так, ніби українські БМП прийшли на допомогу «українській ДРГ» в районі Новоазовська. 

***

Опубліковано відео, на якому видно БТР із саморобною імітацією лівреї «піксель» та людину у військовій формі, які в умовах слабкого освітлення пересуваються грунтовою дорогою. Російські пропагандисти стверджують, що це відео нібито з нашоломної камери «українського диверсанта». 

Скріншот: ФСБ РФ

***

Близький до ФСБ РФ телеграм-паблік «Сводки ополчения Новороссии» повідомляє, що бій між «ССО ГУР ЗСУ у складі не менше взводу» і окупантами відбувається нібито біля населеного пункту Кузнєци, який розташований безпосередньо біля непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону, на північ від Новоазовська. Повідомляється, що в ході бою згорів БТР. Також повідомляється, що в район, де відбувається бій, відправлено додаткові сили з Донецька і Горловки. 

***

«МГБ ДНР» повідомило про проникнення «української ДРГ» в напрямку підконтрольної російським окупантам ділянки українсько-російського кордону в районі Новоазовська. Окупанти також повідомили, що нібито біля російського кордону точиться бій між так званою «народною міліцією» і оточеною «українською ДРГ», яка встигла підірвати склад ракетно-артилерійського озброєння.

***

Російські ЗМІ з посиланням на ФСБ РФ повідомили, що в районі села Щербаково Ростовської області українським снарядом нібито знищено будівлю, яка використовувалася російськими прикордонниками для несення нарядів.

Фото: ФСБ РФ

До повідомлення було додано фото і відео зруйнованого сараю у хащах. Ділянка кордону, про яку йдеться у повідомленні, знаходиться навпроти українського села Кузнєци, яке перебуває під контролем російських окупантів. Відстань від кордону до лінії фронта — близько 25 км.

19 лютого

Медіа РФ повідомили про інший снаряд, який нібито зруйнував будинок у хуторі Маноцький на кордоні з Україною, у 7 км на північ від Митякінської.

Фото: ФСБ РФ

***

Російські медіа з посиланням на ФСБ повідомили, що біля станиці Мітякінська (Ростовська область) розірвався снаряд. що прилетів з української сторони.

Фото: ФСБ РФ

Спочатку було опубліковано фото вирви дивної форми, потім було опубліковано фото тієї ж вирви разом з доданими уламками снаряду від РСЗО БМ-21 («Град»).

Фото: sledcom.ru

Станиця Мітякінська розташована в 20 км від Станиці Луганської, у 6 км від ділянки українсько-російського кордону, контрольованої Держприкордонслужбою України, і в 1 км від ділянки українсько-російського кордону, контрольованої російськими окупантами.