Продать украденное. Как коллаборанты пилят бюджет и продают захваченную недвижимость украинцев

Публикации
Запорожская область

Российские захватчики продолжают вовлекать оккупированные территории Украины в свое правовое поле, регистрируют органы власти и бизнесы в российских реестрах, чем значительно упрощают для украинских правоохранителей и журналистов-расследователей идентификацию коллаборантов и военных преступников.

На сайте оккупационного правительства Запорожской области появилась информация о тендерах и закупках, которые проводят прихвостни оккупационного режима. Центр журналистских расследований исследовал опубликованные документы и раскрыл их участников.

Среди них оказалось немало компаний из Крыма и это не удивительно. Ведь кремлевские кураторы назначили оккупационные правительства Крыма и Севастополя шефами захваченной части Запорожской области. Так что гауляйтеры Аксенов и Развожаев натыкали в подшефную управу Запорожья своих чиновников, увлекших за собой и приближенные бизнесы. Начался распил бюджетных средств.

Тендер на 38 мільйонів рублів

23 грудня 2022 року так зване «міністерство будівництва, архітектури та ЖКГ» окупаційної адміністрації Запорізької області провело фінальний етап тендеру на ремонт будівлі управління російської податкової служби у Мелітополі.

У цій будівлі до окупації розміщувалася Мелітопольська державна об’єднана податкова інспекція.

Будівля Мелітопольської державної об’єднаної податкової інспекції. Фото: googleusercontent.com

У тендері взяли участь дві компанії. «Стройиндустрия-К» (ИНН 9108001535) з Феодосії пропонувала виконати роботи за 38 мільйонів 920 тисяч рублів. Компанія заснована у серпні 2014 року. Протягом останніх років вона робила ремонти для феодосійської окупаційної податкової, будувала нежитлові споруди для російського держпідприємства «Почта Крыма» та «департаменту комунального господарства Керчі».

Власник 95 % статутного капіталу компанії з 30 червня 2022 року — Гаврилов Андрій Вікторович, громадянин України, який оформив російський паспорт у травні 2014-го.

Жуков Олександр Анатолійович, кримчанин, співзасновник компанії «Стройиндустрия-К». Занін Микола Сергійович — 25-річний директор підприємства, теж громадянин України з Феодосії.

Микола Занін, директор підприємства «Стройиндустрия-К». Фото з соцмереж

Виконувати підряд на ремонт будівлі окупаційної «податкової» у Мелітополі буде компанія «КапиталСтрой» (ИНН 9204570855), зареєстрована у Севастополі.

Керівницею окупаційного міністерства будівництва і архітектури у Запорізькій області, яке є замовником цієї закупівлі, є протеже севастопольського гауляйтера Развожаєва — Юлія Губанова, яка раніше керувала компанією «СевастопольСтройПроект», що місцеві медіа називають прокладкою для виведення бюджетних коштів у Севастополі і «придворним будівельником» уряду Развожаєва. Тож зовсім не випадково, що підряд на майже 40 млн у Мелітополі отримала саме севастопольська компанія.

Юлія Губанова, керівниця двох «міністерств окупаційного уряду» РФ у частині Запорізької області. Фото: zp-news

Директорка та засновниця підприємства — Дьяченко Анна Юніровна, громадянка Росії, родом з Астрахані. Колишнє прізвище — Курмакаєва.

За даними з відкритих джерел, «КапиталСтрой» отримав будівельних підрядів у різних регіонах Криму на понад 1 мільярд 300 мільйонів рублів тільки у 2021 році, і тільки у закупівлях у єдиного постачальника — тобто без конкурсу за розпорядженням Аксенова. Здебільшого компанія виконувала замовлення на будівництво і ремонт медичних закладів.

До червня 2021 року Анна Дьяченко значилася серед засновників іншої компанії з такою ж назвою «Капиталстрой», створеного у 2016 році. Цей «двійник» також встиг отримати 29 держконтрактів на загальну суму понад 145 млн. рублів у Криму та Севастополі протягом 2017–2020 років. Обидві компанії зареєстровані за однією адресою у Севастополі: вул. Портова, 17, приміщення 1.

Закупівлі без розпізнавальних знаків

Найбільше замовлень зробило окупаційне підприємство «Мелитопольгаз». Із 99 документів, опублікованих на сторінці закупівель, 63 — стосуються саме газової компанії. Але у документах вказана тільки назва підрядника, і цього не вистачає для ідентифікації.

Наприклад, підприємство купило 3 легкові автомобілі на понад 4 мільйони рублів. Виконавець — ТОВ «Рента Кар». Російський бізнес-агрегатор знаходить 43 компанії з такими ж чи схожими назвами: в Ростові, у Новосибірську, Пскові та інших регіонах.

Окупаційні прихвостні публікують дані закупівель, створюючи видимість прозорості закупівель, але «забувають» вказати ідентифікаційні податкові та державні реєстраційні номери компаній-переможців. Тобто, мільйони рублів віддають невідомо кому і без конкурсу.

Що ж іще купують колаборанти? 12 грудня так зване «міністерство транспорту» замовило для себе комп’ютери, маршрутизатори та іншу офісну техніку на 13 мільйонів рублів.

Тендер виграла пітерська компанія «Кипаларм» (ИНН 7810383812). Але цікаво, за право продати техніку колаборантам змагалася також юридична особа з назвою «Эпицентр К», однак її ідентифікаційні номери також відсутні. Таку ж назву у російській юрисдикції має кримський двійник української мережі «Епіцентр», однак доказів того, що це саме він наразі немає.

Центр журналістських розслідувань публікував матеріал про те, як росіяни на нових окупованих територіях «віджимають» та продають крадений бізнес.

Оцінка та продаж краденого

Серед розміщених документів ми побачили кілька тендерів на оцінку нерухомості. Замовлення звучить так: «Определение рыночной стоимости объекта оценки; стоимости права владения и аренды, составление поэтажных планов зданий\сооружений\помещений».

Понад 5 мільйонів рублів за це отримала кримська компанія «Центр недвижимости Престиж Крым». На сайті з пошуку роботи HH.ru кримська ТОВка повідомляє, що є частиною «міжнародної групи «Престиж», представленої також в Білорусі.

«Агентство готове допомогти Вам купити, продати, обміняти нерухомість, оформити права власності з вигодою та комфортом для Вас. Наші співробітники проконсультують Вас як правильно здати та зняти квартиру, комерційну чи заміську нерухомість, допоможуть розібратися у складних ситуаціях. Ми співпрацюємо з центрами нерухомості на Північному Кіпрі, а також у Геленджику, Іспанії та Болгарії», — йдеться в описі.

Компанією володіє кримчанин Віктор Сергійович Миронюк. Він один з перших зареєстрував у Мелітополі ТОВ «Престиж консалтинг», створивши собі філію на окупованій Запоріжчині.

Оцінювати колаборанти будуть так зване «безхазяйне майно» — це об’єкти нерухомості, що були тимчасово залишені власниками, які виїхали на підконтрольну Україні територію або за кордон.

Список нерухомості публікується на сайті окупаційної адміністрації. Якщо власник не зареєструє права на неї у російській юрисдикції — майно буде виставлене на аукціон. Тобто вкрадене буде продане далі.

Торги проводить так зване «міністерство майнових відносин». Станом на 11 січня 2023 року, відбувся продаж двох лотів.

Лот № 1 — нежитлове приміщення площею 169 квадратних метри на першому поверсі будинку № 22 на проспекті Богдана Хмельницького. Це триповерхова будівля у центрі Мелітополя, на першому поверсі якої розміщувалися різні магазини та банк.

Будинок, в якому була виставлена на продаж нерухомість. Скріншот з google maps

Перемогла кримська компанія «Оценочные решения» (ИНН 9102284950), зареєстрована тільки у вересні 2022 року в селищі Аграрному окупованого Криму. Засновник та керівник — кримчанин Михайло Ковпаков.

Ковпаков Михайло Вікторович, засновник та директор російської ТОВ «Оценочные решения». Фото з соцмереж

Лот № 2 — нежитлове приміщення площею 122 квадратних метри на першому поверсі будинку № 36 на проспекті Богдана Хмельницького. Дістався фірмі «Топливная компания Гефест+», зареєстрованій у серпні 2022 року в селі Піонерське Сімферопольського району. Засновниця — Ангеліна Серегіна.

Хто відповідає за захоплення та продаж краденої української нерухомості? Відповіді теж в офіційних російських документах — це чиновники так званого «міністерства майнових і земельних відносин».

Окупаційне міністерство очолює громадянин України, кримчанин Володимир Васильович Гаманов. До анексії він володів і керував трьома компаніями, потім вислужився до посади заступника голови окупаційної адміністрації Сімферопольського району. Там же очолював відділення «Молодой гвардии «Единой России». Відомий як корупціонер і розпильщик бюджету.

Тепер Гаманов контролює експропріацію майна у Мелітополі, визнаючи його «безхазяйним». Віджаті у законних власників приміщення, земельні ділянки і транспорт продають з подачі комісії, до якої входять:

— Дмитро Растопін, кримчанин, має посаду спеціаліст відділу оцінки.

— Володимир Карчевський — «заступник начальника відділу фінансів».

— Мерьєм Еміралієва — начальниця відділу окупаційного «міністерства».

— Олександр Хохряков — начальник відділу релізації краденого майна.

Усі названі в сюжеті особи — кандидати на відкриття кримінальних проваджень за вчинення воєнних злочинів на тимчасово окупованій території України.