На арене – «Медведи». В Крыму ГРУ формирует подразделения для войны в Украине и Африке

Расследования
Коллаж: investigator.org.ua

Так называемая 81-я бригада специального назначения «Медведи», которая воюет против Украины в районе Херсонского города Олешки, формируется и тренируется в оккупированном Крыму, на полигоне вблизи села Перевальное.

Кроме того, именно сейчас дополнительно формируется отдельный «экспедиционный корпус «BEAR» для работы наемников за рубежом, в частности, в Африке.

«Медведи» тесно связаны с квазичастной военной компанией «Редут», контролируемой Главным управлением Генштаба Минобороны РФ, то есть главным органом внешней военной разведки. Наемниками из «Медведей» и других подразделений, действующих под зонтиком «Редута», Россия замещает «вагнеровцев» в странах Африки.

Під парасолькою ПВК «Редут» 

Перше оголошення про набір бійців у добровольчий підрозділ спеціального призначення з назвою «Медведи» на його сторінках в соцмережах з’явився 17 березня 2023 року. На піврічний контракт запрошувались чоловіки від 22 до 50 років різних військових спеціальностей. Грошове забезпечення — від 220 тисяч рублів на місяць плюс  компенсацій. 

«Прибути в Крим, м. Сімферополь. Одягаємо, навчаємо. Дорога оплачується за наданими квитками». На телефоні відділу кадрів з номером, зареєстрованим в регіоні Москви і області, мала відповісти Багіра.

Ще задовго до того, як перші підрозділи цього добробату з’явились на передовій, а лише почали тренування на полігоні в Криму, про нього вже розповідали центральні канали. Розгадка проста. «Літописець» і адміністратор соцмереж «Медведей» — Євгеній Рибін, з позивним «Князь» — 18 років працював на пропагандистському телеканалі «ТВ Центр». Тож його колеги охоче розкручували підрозділ, вільно режисуючи постановочні плани на полігоні і допомагаючи рекрутувати добровольців. По-друге, свіжоспечений «добробат» на диво швидко заслужив підтримку з боку гауляйтера Криму і керівництва Міноборони РФ. 

У кінці березня інструктори «Медведей» взялись тренувати так званих «ополчєнцев Крима». Свою пайку піару не випустив і гауляйтер окупованої автономної республіки Сергій Аксенов, який відвідав полігон і провів випробування бронежилетів та касок, якими окупаційний уряд Криму екіпірує кримські добробати. Так звані кримські. Бо, як ми не раз виявляли, воюють там переважно не кримчани, а шукачі адреналіну і заробітків із Росії.

Навчання цього свіжоспеченого батальйону відбувається на полігоні поблизу військового містечка у селі Перевальному, поблизу Сімферополя. До окупації Криму це був полігон військ берегової оборони ВМС України. З 2014-го тут хазяйнують окупанти з 126-ї бригади берегової оборони Чорноморського флоту. 

Полковник Владислав Селезньов, військовий аналітик і колишній керівник медіа-центру міністерства оборони в АР Крим каже, що «Медведи» тренуються на тій частині полігону, що ближче до селища Перевальне.

Владислав Селезньов, військовий аналітик , Фото Facebook

«Там є чудова база, вона була повністю обладнана ще до анексії Криму, інфраструктурно дозволяла проводити штатні стрільби із стрілецької зброї, зокрема, там тренували наших кулеметників, наших снайперів, штатні стрільби з ПМ-ів. Тобто, вся інфраструктура, по-перше, знаходиться вдало близько до бази розміщення 126-ї бригади ЧФ і, відповідно, всіх маршрутів і комунікацій. Українська армія вклала чимало ресурсів, щоб після розпаду СРСР все це привести до ладу», — згадує Селезньов. 

За словами Владислава Селезньова, полігон поблизу Перевального насправді великий і складається з трьох тренувальних баз, кожна з яких пристосована для різних видів навчань та відпрацювання завдань різного рівня.  

«Це база неподалік села Зарічне, база неподалік селища Перевальне, а ще є база і полігон на Долгоруковській яйлі (Суботкан-яйла). Тобто, ті схили яйли, які ми бачимо на фото навчань, це якраз нижня частина того полігону. А вже нагорі можна проводити стрільби штатним артилерійським пострілом, і стрільби мінометників, а також проводити двосторонні навчання батальйонного рівня», — каже Владислав Селезньов.

1 квітня, коли на навчаннях своїх 400 «ополчєнцев» вдруге побував Сергій Аксенов, з’явилась перша публічна згадка про командира батальйону «Медведи» і його зображення у чудернацькому як для військового, але відповідному до позивного «Джедай» екіпіруванні. Про цього та інших фігурантів нашого розслідування — трохи згодом. Зараз же продовжимо відслідковувати хронологію становлення цього розпіареного, але все ще не бойового  підрозділу. 

Сергій Аксенов та Віктор Єрмолаєв-«Джедай» на полігоні с. Перевальне, ТОТ Крим, березень 2023 р. Фото: соцмережі

Забезпечення батальйону після візитів Аксенова помітно налагоджується. 4 квітня на «Медведей» пролився дощ з боєприпасів та якоїсь нібито новітньої зброї «лімітованої партії». 

Свято було неспроста — наступного дня до  Перевального завітав заступник міністра оборони РФ Юнус-Бєк Євкуров. Пишуть, що залишився задоволений побаченим на полігоні  і обіцяв «Медведям» всіляку допомогу. 

Як відомо, саме Євкуров курує від Міноборони витіснення із Африки «вагнерівців» та заміщенням їх бійцями ПВК «Редут», які діють під парасолькою військової зовнішньої розвідки. 

Юнус-Бєк Євкуров  на тренуванні батальйону «Медведи» на полігоні в Перевальному, квітень 2023, Фото: соцмережі

Менш ніж через два місяці, 30 травня, «Джедай»повідомляє про «знаменний день» — батальйон добровольців, який ще так і не «дійшов до передової, став  «81-ю бригадою спецпризначення». У складі якого формування російської армії — не повідомляється. Однак маємо підстави для твердження, що «Медведи» — це формування із структури квазіприватної військової компанії «Редут». 

За даними розслідування Радіо Свобода та проекту «Идель.Реалии», добровольчі формування, створені під парасолькою Головного управління Генштабу МО РФ, приписані до військової частини 35555, що дислокується в місті Аксай, сателіті Ростова-на-Дону, на вулиці вул. Садова, 22. Серед них — і умовно приватна військова компанія «Редут». Доказів небагато і вони 9-річної давнини. По-перше, це публікація в Вікімепії з вказанням координат в/ч 35555, які при перевірці не співпадають із вказаною адресою в м.Аксай. Натомість пошук за нею приводить до іншої військової частини 01957

Звести їх в єдине допоможуть дані українських спецслужб, оприлюднені виданням Цензор.нет у листопаді 2014 року, що розкривали структуру і дислокацію російської окупаційної армії на Донбасі, в Криму і Ростовській області.

У переліку знаходимо 78-й розвідувальний центр ГРУ зі знайомим номером військової частини та адресою в Аксаї і додаткову інформацію: центр діє під прикриттям 175-ої  бригади управління Південного військового округу. Номер частини — 01957, саме той, який знаходять пошуковики за адресою вул.Садова, 22. 

Підтвердженням причетності «Медведей» до розвідувального центру ГРУ та його секретної частини 35555 слугують листи командирів «добробату» до керівників регіонів та ветеранських організацій  Росії з проханням про допомогу зі спорядженням і медикаментами. 

Печатка «Окремого батальйону спецпризначення «Медведи» із зазначенням в/ч 35555 ГРУ на листі з проханням про збір допомоги. Фото: соцмережі

Ось, приміром, звернення до заступника голови Асоціації ветеранів бойових дій Пермського краю з проханням організувати збір гуманітарної допомоги для Окремого батальйону спецпризначення «Медведи». При цьому вказано, що він відноситься до військової частини   35555 і — капслоком, мабуть, як місце дислокації — ПЕРЕВАЛЬНЕ. Номер секретної і віртуальної військової частини вказано і на штампі так батальйону внизу звернення.

Український військовий аналітик Костянтин Машовець, який із жовтня згадує у своїх зведеннях із фронту 81-у бригаду «Медведи», називає цей підрозділ своєрідним «кримським філіалом ПВК «Редут». До складу цієї псевдоприватної і підконтрольної ГРУ військової компанії відносить спец формування «Медведи» і розслідування Радіо Свобода та проекту  «Системи».

Авторка розслідування — журналістка проєкту «Схеми» Валерія Єгошина каже, що «Редут» це не просто військова компанія, а ціла система підрозділів найманців, що включає в себе більше 20 формувань. Тобто, «Редут» — це так звана парасолькова компанія, яка не має єдиного командування і не є юридичною особою. 

Валерія Єгошина, журналістка проекту «Схеми» (Радіо Свобода), авторка розслідування про ПВК «Редут». Фото: investigator.org.ua

«Ми виявили, що як би журналісти не хотіли знайти умовно ще одного Прігожина за так званими керівниками цієї організації, цього не станеться. Бо «Редут» навіть не має якоїсь зрозумілої організаційної структури у форматі юридичної особи. Це є система, система вербування росіян на війну проти України», — каже Валерія Єгошина .

Журналісти програми «Схеми» підрахували, що під парасолькою «Редута» знаходиться близько 25 тисяч найманців, які називають себе добровольцями. Формування «Медведи» на момент розслідування не афішувало свою причетність до ПВК «Редут», тож на схемі структури «Редуту» воно стоїть в окремій колонці. 

Однак знайдені документи, за словами Валерії Єгошиною, цей зв’язок довели: «Ми збирали просто всі документи, які можна було дістати щодо всіх  цих підрозділів, зокрема, і «Ведмедів». Ми змогли отримати копію їхньої печатки, де була зазначена  в/ч 35555, до якої вони начебто прикріплені. Насправді ми цю військову частину прив’язуємо ще до одного підрозділу «Редуту» — «Ветерани», і вона веде нас до 78-го розвідувального центру ГРУ Генштабу РФ». 

Попри гучну заявку на звання бригади, відповідна кількість особового складу «Медведей» нічим не підтверджена, є лише слова Єрмолаєва-«Джедая». В коментарях в чаті телеграмканалу він стверджує, що «ведмедів» — більше тисячі, тож вони — бригада. А ще у неї є артилерія, бронетехніка, авіація і навіть флот! 

Однак на відео в соцмережах формування ми знайшли підтвердження існуванню лише одного батальйону із самоназвою «Прага». До його складу входять 5 рот з різною кількістю бійців у кожній. Після того, як в мережі з’явилась інформація про їхнє погане забезпечення амуніцією і їжею (типу «хлопці голі, босі і голодні»), всі «ведмежі» роти зняли ролики зі спростуванням цього начебто ворожого вкиду. Вийшла свого роду перекличка підрозділів, яка заодно показала невелику їхню чисельність.

«Перший розвідувально-штурмовий батальйон «Прага» 81-ї бригади спецпризначення «Медведи», 2023 р. Фото: соцмережі

Військовий аналітик Костянтин Машовець, який «бачить» «ведмедів» на лінії фронту в районі Олешек, 23 жовтня писав у своєму зведенні: «В районі м.Олешки противник, очевидно, формує резервну тактичну групу для оперативного реагування на рейди передових підрозділів ЗСУ через р.Дніпро на відтинку між м.Олешки та м.Нова Каховка. Лише протягом останніх трьох діб противник зосередив східніше м.Олешки підрозділи 95-го мотострілецького полку, не меньше батальйону зі складу приватної військової компанії (пвк) «81-я бригада специального назначения «Медведи» (це такий собі кримський філіал ПВК «Редут», а-ля мус’є Тимченко, хоча вони себе називають «бригадою», їх насправді десь під 1.5 батальйону).

Отже, приналежність формування «Медведи» до парасолькової військової компанії «Редут», що контролюється військовою розвідкою, не викликає сумніву. Тож саме час познайомитись із ключовими фігурами цього формування та планах Міноборони РФ на їхню «роботу» в Африці.

Командири, вербувальники, піарники 

Командир бригади з позивним «Джедай» — скандально відома в Росії особа. Його звати Єрмолаєв Віталій Ніколаєвіч, йому 43 роки. У Санкт-Петербурзі він відомий як байкер Єрьома Пітєрскій, що має колекцію дорогих авто і мотоциклів та репутацію пройдисвіта і шахрая з бойовим досвідом.

«Комбриг Джедай» — Єрьома Пітерський — Віталій Єрмолаєв, фото: motobratan.ru

До участі у війні проти України, Єрмолаєв встиг послужити у ВДВ, взяти участь у конфліктах у Чечні та Сирії, охороняти золоті копальні і нібито добувати золото в Африці, вкрасти через батькову компанію більше  мільярда рублів у «Газпрому» та постріляти у правоохоронців у центрі Пітера. 

Єрмолаєва кілька разів затримували, однак жодного разу не визнали винним. Поліцейські, в яких він стріляв, попросили суд закрити справу, бо Єрьома перед ними вибачився. Така безнаказаність може свідчити про «дах»у спецслужбах, а у випадку з пропажею 125-кілометрового газогону — ще й співучастю в афері топ-менеджерів обкраденого «Газпрому».

«Комбриг Джедай» — Єрьома Пітерський — Віталій Єрмолаєв у Сирії . фото: motobratan.ru

Війну проти України Єрмолаєв-Джедай почав не з кримських полігонів. У закритому чаті телеграмканалу «Медведей» ми знайшли цікаве фото, викладене і підписане «Джедаєм» — адміном. Єрмолаєв стоїть на фоні зруйнованого мосту поблизу міста Гороховатка у Харківській області.

У вересні 2022 року серед російських формувань, що були розбиті ЗСУ під час наступу, був так званий 3-ій армійський корпус, сформований із регіональних добробатів. Як не дивно, тактичним знаком корпусу було ​​зображення відбитка ведмежої лапи у колі, який дуже нагадує один з варіантів логотипу формування «Медведи», яке з’явиться лише через півроку. 

Командир бригади «Джедай» на фоні знищеного моста у Гороховатці Фото:телеграм-канал 81-а бригада «Медведи» 2023

У вже згаданому листі до керівництва асоціації ветеранів бойових дій Пермського краю знаходимо прізвище та ініціали начальника штабу батальйону спецпризначення »Медведи» — Гашін А.А. З переписок у закритому чаті відомо, що другою після «Джедая» людиною у підрозділі є командир з позивним «Морок». 

ЦЖР вдалося встановити особу начальника штабу «Медведей»: це Гашін Андрєй Андрєєвіч, із міста Волзський Волгоградської області. До російського вторгнення Гашін був індивідуальним підприємцем з видом діяльності додаткова освіта дітей та консультування з безпеки. Але в кінці вересня 2022 року припинив діяльність, бо пішов убивати українців. З війни його чекає дружина — фотографиня, яка називає себе Хеленою, а також три сини-кадети. Але фото самого Гашіна-»Морока» наразі знайти не вдалось. 

А от у кого світлин та відео більше, ніж у всіх учасників цього формування, так це у Рибіна Євгєнія Євгеньєвіча, адміна соцмереж і речника «Медведей». 

40-річний Рибін зі скромним позивним «Князь» майже 20 років працював на телеканалі «ТВ-Центр», безуспішно балотувався до Московської та Державної думи від ЛДПР. У 2022 році Рибін бував на лінії фронту на Донбасі наїздами. А в березні цього року Рибін-«Князь» створив телеграмканал «Медведей» і взявся активно розкручувати підрозділ в медіа для отримання допомоги.

Євгеній Рибін, речник і бойовик «бригади «Медведи» з журналістами «ТВ Центр», 2023, Крим. фото: соцмережі

Однак Рибін не просто речник цього формування. Саме на нього зареєстрована єдина юридична особа, що має стосунок до батальйону чи бригади «Медведи». Це благодійний фонд ветеранів бойових дій «БЕАР», зареєстрований у Москві. Назва «ведмеді» англійською може видатись якось не патріотичненько для «руськіх вітязєй», однак пояснення цьому є і про нього трохи згодом.

Важлива деталь щодо Рибіна-«Князя». Як речник і керівник фонду «Медведей» він цілком би міг підпадати під статус некомбатанта — як воєнкори та інтенданти, тобто, люди, які не воюють, але допомагають стороні збройного конфлікту. І вбивати їх як військового противника за законами війни не можна.

Однак у тому ж закритому чаті формування знайшовся промовистий папірець — Перелік особового складу 3-тьої роти для заохочення. Під номером 5 значаться: Маркєл плюс екіпаж Наів і  Князь, який відзначився в бою: «організував вогневе прикриття силами свого розрахунку, подавляючи вогневі точки противника». На сторінці Рибіна у Facebook також знаходимо фото з автоматом з його «першого відрядження — десь в районі Сватово», де Рибін з автоматом. Отже, Рибін — це не тільки про буковки і картинки, він безпосередньо бере участь у бойових діях. Тобто, він комбатант, а отже, вбивати його цілком законно. 

Євгеній Рибін, учасник бойових дій на сході України, грудень 2022. Фото: Facebook Евгений Рыбин

У згаданому  вже зверненні «Медведей» до пермських ветеранів бойових дій про гуманітарну допомогу зібрані речі просили надсилати до підрозділу вогневої підтримки і на ім’я Путіна В’ячеслава Вікторовіча, з позивним «Тємніца»

Однофамілець президента Росії служив у десантних військах, очолює Чусовську організацію Асоціації ветеранів органів МВС і є суддею міжнародного класу зі східних єдиноборств. З початком вторгнення Росії пішов воювати проти України. 

На відео В’ячеслава Путіна протитрували як учасника «СВО» в Харківській області і ветерана спецпідрозділу ГРУ. Він скаржився на погане медичне забезпечення: «Немає медицини. Я коли себе збирав, я медицини купив на 10-15 тисяч. Хоча у нас мають бути спеціально навчені медики, насьогодні їх категорично не вистачає». 

В’ячеслав Путін («Тємніца»), ветеран спецпідрозділу ГРУ, бойовик формування «Медведи»

А це вже медицина російських «Медведей»: начмед бригади — громадянин України Гуц Роман В’ячеславович, позивний «Бєлаз». Колишній рятівник Держслужби з надзвичайних ситуацій у 2014 році зрадив і долучився до так званої «гвардії ДНР», де був командиром стрілкової роти у званні капітана. 

У 2015 році МВС України оголосило Романа Гуца в розшук за підозрою в участі у незаконному збройному формуванні, однак станом на 2023 рік його було припинено. Сподіваємось, що розшук буде відновлено, а справа Гуца поповниться новими фактами вчинених злочинів.

Роман Гуц («Бєлаз»), колаборант, начальник медчастини «81-ї бригади  спецпризначення «Медведи» . Фото: соцмережі

Центр журналістських розслідувань також ідентифікував «персонал» так званої бригади, який займається вербуванням росіян на війну проти України. 

Загальною точкою збору рекрутів, як уже зазначалось, в оголошеннях весни-літа 2023 називалось місто Сімферополь. Куди і до кого звертатись — уточнювалось при дзвінку на вказаний номер телефону. У Сімферополі їх зустрічав і відвозив на тренувальну базу боєць із позивним «Коллєга». Центру журналістських розслідувань вдалося його ідентифікувати за номером  телефона. Це Панов Алєксандр Алєксандровіч з міста Кримськ Краснодарського краю. У 1991 році (тобто, вже після проголошення Україною Акту незалежності) Панов поступив до Сімферопольського вищого воєнно-політичного будівельного училища. Як стверджується у його офіційній біографії, він відмовився приймати присягу на вірність Україні і начебто був відрахований. Тут біографії Панова і гауляйтера Криму Аксенова, який закінчив те ж училище, майже ідентичні.

Алєксандр Панов, («Коллєга»), відповідальний за доправлення найманців до пункту дислокації формування «Медведи». Фото: Bloknotanapa.ru , 2018

Панов подався у бізнес, був засуджений за перевищення службових повноважень, а після окупації Криму і частини Донбасу зробився волонтером і допомагав «біженцям з України», тобто, з окупованих РФ територій. У 2018 році Панов очолив осередок партії «Справедливая Россия» в місті Анапа і балотувався у в депутати муніципального утворення міста-курорта. Тепер же Алєксандр займається логістикою та супроводжує завербованих росіян до бази «81-ої бригади «Медведи»

На телефонах , названих в об’явах, потенційним найманцям відповідають «працівники відділу кадрів» віртуальної бригади, які знаходяться в різних містах Росії. Деяких із них ми також ідентифікували.

Зоріна Людміла Юрьєвна, позивний «Бєлка», жителька Санкт-Петербургу. Крім своєї основної роботи в місцевому агентстві нерухомості, вона приймає дзвінки кандидатів на вступ до «81-ої бригади спецназу «Медведи». В телеграмканалі «Бєлки» — її фото 2019 року, де вона дивиться в приціл автомата на стрільбах, а на шевроні однострою напис «ЧВКШКА». 

Людміла Зоріна, працівниця «відділу кадрів бригади «Медведи», 2019 р.  Фото: соцмережі

Колегою Зоріної по «відділу кадрів» є більш професійна в плані вербування найманців Карпачова Єкатєріна Владіміровна. До роботи на «81-у бригаду» вона вербувала так званих «добровольців» до загону БАРС-13 «Русский мир», що контролюється «Союзом добровольцев Донбасса», який, у свою чергу, також входить до парасолькової ПВК «Редут».

Єкатєріна Карпачова (перша зліва), вербувальниця найманців у російські військові формування, 2022 р.  Фото:Миротворець 

Серед найбільш медійних осіб, які розкручують «ведмедів» на російських телеканалах і в медіа, є громадянин України Афанас’єв (Данков) Максим, мешканець міста Кіровська, поблизу Луганська. На його історії, перевірити яку наразі неможливо, будується ціла компанія пропаганди і залучення коштів. 

Історія така. У віці 15 років Максим долучився до незаконного збройного формування «Призрак» і пішов воювати проти урядових військ, бо його рідні начебто загинули від влучення українського снаряда. Вже за рік він втратив кисть лівої руки. Пізніше Максим  вступив до «народної міліції ЛНР», а в 2021 році переїхав до Москви. Але ненадовго, бо вирішив повернутись до війни проти України і єдиним підрозділом, який був готовий прийняти інваліда, виявились «Медведи».

Максим Афанас’єв (Данков), неповнолітній бойовик НЗФ «Призрак» , 2015 р.  Фото: соцмережі

Тепер уже більше півроку історію Максима розповідають з усіх пропагандистських «прасок» і всією Росією збирають йому кошти на протез кисті руки. Яку він би не втратив, якби з війною до України не пришла Росія, і якби російські окупанти не залучали до бойових дій неповнолітніх українців. 

«Он шел на Одессу, а вышел к Херсону» і Буркіна-Фасо

У серпні спочатку в закритому чаті, а вже восени — і у стрічці телеграмканалу «81-ї бригади спецназу «Медведи» з’явилась інформація про створення «експедиційного корпусу «для роботи на дальніх напрямках». Йдеться насамперед про Африку. 

«Джедай» особисто консультує в чаті телеграканалу щодо необхідних щеплень, які мають зробити бажаючі їхати туди у «відрядження». Особливе побажання — знання англійської мови. Для всіх кандидатів обов’язкове проходження навчання на полігоні в Криму. 

Єрмолаєв-«Джедай» на фоні логотипу «Експедиційного корпусу бригади «Медведи», 2023 р. Фото: соцмережі

У серпні «Медведи» відкрили вербувальні центри у Москві та Донецьку, хоча раніше він був один — в Криму. А в кінці листопада Єрмолаєв почав публікувати фото і відео, начебто зроблені в Африці, і постити згадки про «російських спеціалістів», які допомогли відбити атаку джихадистів у Буркіна-Фасо. Йдеться про події 28 листопада, коли кілька сотень бойовиків здійснили атаку на місто Джибо. Відомим цей бій став, зокрема, і завдяки успішному задіянню ударних безпілотників Bayraktar TB2 (в Буркіна-Фасо їх три), що скидали на нападників високоточні бомби MAM-L. Чи були там дійсно найманці з «Медведей» чи інших підрозділів «Редуту» — невідомо, якихось доказів опубліковано не було.

Між тим у розслідуванні Wall Street Journal, опублікуваному на початку листопада, стверджується, що на заміну ПВК «Вагнер» у Африці Росія надсилає бійців двох інших компаній — «Редут» та «Конвой», які набирають впливу в Африці. Перша отримує фінансування від олігарха Геннадія Тимченка, а друга — від Аркадія Ротенберга.

«Ця нова структура заміняє роль Пригожина-фінансиста членами найближчого оточення Путіна», — стверджує WSJ. Куратором тіньових операцій Кремля в Африці видання називає заступника міністра оборони РФ Юнуса-Бєк Євкурова, а тактичним координатором — Андрія Авер’янова, високопосадовця Головного розвідуправління ГШ МО Росії. 

Військове містечко у с. Перевальне, де знаходиться військовий полігон. Фото: Крим.Реалії, 2018

Оскільки так звана «81-ї бригада спецпризначення «Медведи» входить в систему «Редуту» і так само контролюється військовою розвідкою, то цілком ймовірно, що найманці-«ведмеді» також воюють в Африці. Цікаве «співпадіння»: інший фігурант наших розслідувань — розвідувально-штурмовий підрозділ «Конвой», який WSJ називає приватною військовою компанією, як і «Медведи», формується і тренується  в Криму, у військовому містечку і на полігоні в Перевальному.  

Як встановив ЦЖР, «Конвой» входить до 30-го загону БАРС «Ливадия», його командиром є колишній соратник Євгєнія Прігожина — Константін Пікалов з позивним «Мазай». Пітерська військово-охоронна компанія Пікалова з такою ж назвою «Конвой» зареєструвала свою філію «165-й учебный центр». Такий центр з підготовки іноземних військових був створений 10-м Головним управлінням ГШ ЗС СРСР. Там навчали воювати так званих «учасників національно-визвольних рухів» з країн Африки, насправді — терористів та диверсантів. 

Цікаво розвернулась історія. Тепер Росія готує в Перевальному найманців із своїх громадян, аби просувати свої інтереси і підтримувати дружні режими в країнах тієї ж Африки.