Готовься убивать или умирать за Россию. Милитаризация детей в оккупированном Крыму

Расследования
Гитлер и «Гитлерюгенд» - Путин и «Юнармия»

Россия выстроила целую систему молодежных и детских милитари-организаций, занимающихся «патриотическим воспитанием» детей, включая украинских на оккупированных территориях. Их сызмальства учат военному делу, промывают мозги пропагандистскими нарративами. По данным Центра гражданского просвещения «Альменда», за последние 10 лет Россия увеличила бюджетные расходы на молодежную политику в 50 раз! С 1,13 млрд рублей в 2014 году до 56,1 млрд в нынешнем.

Взявшись свести вместе детские милитари-объединения в оккупированном Крыму, мы и не представляли масштаб, который приобрел этот «патриотический» угар. Голубые, красные, зеленые, черные береты; кадетские и казачьи классы, клубы, центры, школы военно-патриотического воспитания, основанные или возглавляемые отставниками разной масти, где под видом борьбы за здоровый образ жизни детей учат убивать и готовят умирать за Россию.

«Юнармия», Кримське відділення

Повна назва — «Крымское региональное отделение всероссийского военно-патриотического детско-юношеского общественного движения «Юнармия».

Рух, який порівнюють з Гітлерюгенд, був створений за ініціативою Шойгу та з благословення Путіна у 2016 році. Його засновники  — Всеросійська організація ветеранів ЗС РФ та «ДОСААФ». Нині це головний механізм мілітарізації та військової підготовки дітей у Росії. Організація нараховує 1 млн 300 тис юнармійців, яких вчать воювати і планують долучати до ліквідації надзвичайних ситуацій. Головний атрибут юнармійців — червоний берет.

Тренування кримських «юнармійців» в окупованому Сімферополі. Фото з соцмереж

Штаби «Юнармии» є у всіх регіонах РФ. В окупованому Криму відділення руху спочатку очолював Олег Миколайович Криворученко, який до окупації був відомий як коваль і автор кованих скульптур. У 2014 році очолив 11 роту незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Наприкiнцi грудня 2020 року, як повідомляв ЦЖР, Криворученко самоліквідувався.

Олег Криворученко, командир роти НЗФ «Самооборона Криму». Фото: zmina.info

Нині штаб «Юнармії» в Криму очолює 46-річний Сергій Олексійович Гаврильчук. Керівник відділення ДОСААФ Сімферопольського району, викладач фізкультури Гвардійської школи №1, «депутат» Гвардійської сільради від «Единой России».

Діяльність колаборанта Гаврильчука з мілітаризації дітей на окупованій території не залишилась без винагороди — стосовно Сергія Гаврильчука у грудні 2023 року ЄС, Швейцарія та Україна запровадили санкції.

Сергій Гаврильчук, керівник кримського відділення «Юнармии».  Фото з соцмереж

Севастопольське регіональне відділення «Юнармии» очолює 62-річний капітан першого рангу запасу Коваленко Володимир Владиславович, уродженець Луганська. Він активно освоює не лише бюджетні кошти, що виділяються на «Юнармию», а й гроші від Фонду президентських грантів.

У 2023 році севастопольска «Юнармия» отримала понад два мільйони рублів на проект «Молодіжний освітній марафон «Умій рятувати». Як сказано в описі проекту, школярів та студентів навчатимуть надавати першу медичну допомогу під час «можливих надзвичайних ситуацій не тільки в Севастополі, але й в інших регіонах Росії в тому числі ДНР, ЛНР, Запорізькій та Херсонській областях».

«Юнармія» окупованого Севастополя. Фото з соцмереж

«Юнармія» окупованого Севастополя. Фото з соцмереж

Володимир Коваленко також є директором севастопольської «Школи майбутніх командирів», яка у 2023 році отримала грант на проект «Символи держави — через віки»

За понад 1,6 млн рублів пошили 14-метровий прапор Росії та возили його містами Криму.

Акція «Символы державы». Фото з соцмереж

Цьогоріч «Школа юних командирів» отримала майже три мільйони рублів від фонду путінських грантів на проект «Під прапором великої держави». Дітям розказують про історію та морські перемоги Чорноморського флоту РФ. Цікаво, як викладають найзахоплюючу сторінку «перемог» — про стрімке скорочення корабельного складу ЧФ українськими Збройними силами, включно з флагманом, ракетним крейсером «Москва». Практична частина гранту — морська підготовка. Дітлахів навчають семафорній азбуці, безпеці на суднах, роботі із снастями та навігаційною системою.

У 2021 році РНБО України застосувала до Коваленка санкції, а в червні 2023 року його заочно засудили до 10 років в’язниці. Влітку минулого року він також був внесений до санкційних списків ЄС, Швейцарії, Великобританії та США.

Володимир Коваленко, керівник севастопольського відділення «Юнармии». Фото з соцмереж

«Крымпатриотцентр» 

Повна назва цього бюджетного освітнього закладу «Региональный центр по подготовке к военной службе и военно-патриотического воспитания». Центр засновано 15 червня 2015 року окупаційною «владою» Криму.

«Крымпатриотцентр» готує школярів до військової служби, відкриває в школах гуртки та секції з початкової військової підготовки, проводить військово-польові збори та організовує військово-патріотичні табори для дітей. Наставниками центру призхначають курсантів Чорноморського вищого військово-морського училища та учасники «СВО». На організацію мілітарі-проектів «Крымпатриотцентр» вже отримав майже 150 мільйонів рублів з бюджету Криму. Організація зареєстрована у Сімферополі, в одній з дев’ятиповерхівок на вул. 60 років Октября, буд. 13, кв. 64.

У 2023 році США запровадили санкції стосовно «Крымпатриотцентра» за підтримку зусиль Росії з підриву суверенітету та територіальної цілісності України шляхом мілітаризації та ідеологічної обробки школярів.

Тренування дітей у «Крымпатриотцентр». Фото з соцмереж

З 2022 року керівником «Крымпатриотцентру» є 53-річний підполковник запасу Дмітрій Алєксандровіч Полковніков. Уродженець Костроми,  служив в ВМФ РФ, учасник першої чеченської війни, де отримав звання «Героя Росії». До 2017 року очолював Ломоносовський район Ленінградської області. З цієї посади  Полковніков пішов ніби за власним бажанням, але насправді відставці передував великий скандал: журналісти видання  47news виявили  його серед засновників приватної військової компанії Longifolia Corp, зареєстрованої в Панамському офшорі. Компанія, зокрема, пропонує «легітимним урядам країн допомогу у підтримці громадського порядку в надзвичайних ситуаціях», а також послуги зі збройного супроводу суден у піратонебезпечних районах Індійського та Атлантичного океанів, охорону нафто- та газовидобувних платформ. Партнерами Полковнікова у цій ПВК були представники угруповань злочинного Петербурга.

З червня 2014-го до червня 2015 року Дмітрій Полковніков значився фінансовим директором Longifolia Corp, в якій йому належало 19% акцій. Пізніше прокуратура підтвердила інформацію журналістів. Крім того, у Полковнікова знайшли кілька незадекларованих банківських рахунків. Відтоді політична кар’єра «Героя России» стрімко покотилася вниз, але в Міноборони вирішили, що саме така людина потрібна для виховання підростаючого покоління і призначили його начальником Кадетського корпусу Військового інституту фізкультури МО РФ. В 2020 році заснував та очолив «Союз Героев Города-Героя Севастополя». Зараз ця організація в стані ліквідації.

За свою діяльність з мілітаризації дітей на ТОТ Криму у грудні 2023 року Полковніков потрапив під санкції Євросоюзу та Швейцарії. В українському санкційному списку наразі відсутній. 

Дмітрій Полковніков,  керівник «Крымпатриотцентр». Фото: krympatriotcentr.ru

«Союз казачьей молодежи Крыма и Севастополя»

«Союз казачьей молодежи Крыма и Севастополя» — підрозділ «Крымского казачьего округа Черноморского казачьего войска». 

Організовує казачі військово-патріотичні клуби, спортивно-патріотичні турніри, змагання з кульової стрільби, військово-патріотичні естафети та спартакіади з красномовними назвами «Юний захисник вітчизни», «Служіння во славу вітчизни», де дітлахи змагаються у стрільбі, збиранню-розбиранні автомата Калашникова, спорядженні магазина патронами, метанні гранати в ціль.

Військово-патріотичні збори «Союза казачьей молодежи». Фото з соцмереж

Окрім того «Союз казачьей молодежи» активно долучає дітей до допомоги армії — вони виготовляють окопні свічки та маскувальні сітки для бійців «СВО». І, звісно, проводить пропагандистські заходи — «уроки мужності», зустрічі з «героями СВО».

«Урок мужності» в сімферопольській гімназії № 9 від «Союза казачьей молодежи». Фото: oko-crimea.ru

Очолює «Союз казачьей молодежи Крыма и Севастополя» — 48-річний уродженець Сімферополя Олексій Валерійович Абаулін. Викладає ОБЖ (основи безпеки життєдіяльності) в сімферопольській школі №15. Крім того очолює вiддiл допризовної підготовки, військово-спортивних ігор та змагань «Крымпатриотцентра».

У 2021 році безуспішно брав участь у праймеріз «Единой России» до виборів в Держдуму РФ.

Олексій Абаулін, керівник «Союз казачьей молодежи Крыма и Севастополя» . Фото з соцмереж

«Союз наследников традиций», Красногвардійський район

Повна назва — Кримська регіональна історико-патріотична пошукова громадська організація (КРИППОО) «Союз наследников традиций». 

У російському держреєстрі організація зареєстрована у 2015 році. Але створена була ще до анексії Криму — у 2009 році, з назвою «Союз спадкоємців традицій» та з метою розвитку музейної справи і пошукової роботи.

Однак з настанням російської окупації «наследники» переключились на патріотичне виховання молоді. «Союз» проводить військово-спортивні та оборонно-спортивні змагання, воєнізовані естафети і збори. До лав «Союза наследников традиций» дітей приймають з 8 років. Малих вчать рукопашному бою, збирати-розбирати автомат, стріляти.

Святкування річниці «Союза наследников традиций». Фото: Анна Гришкина

Президент організації — 44-річний мешканець Красногвардійського Віктор Васильович Кожевников, який  є «депутатом» Петрівської сільради Красногвардійського району у складі фракції «Единой России». Паралельно з патріотичним вихованням дітлахів торгує харчами та цигарками. Власне, такий же бізнес у Кожевникова був і до окупації — він був власником ПП «Гарант-сервіс». 

Віктор Кожевников. Фото з соцмереж

«Евпаторийский десант», м. Євпаторія

Повна назва — Автономна некомерційна організація «Центр военно-патриотического воспитания детей и молодежи «Евпаторийский десант»

Організація зареєстрована у 2017 році в Євпаторії, на вул. Ескадронній, 11, кв.77.

Центр «виховує» дітей від семи до 17 років. У програмі вогнева, стройова та штурмова підготовка, армійський рукопашний бій, допризовна військова підготовка, військова альпіністика, школа виживання, патріотичні акції. Дітлахів вчать евакуювати поранених та маскуватись. 

Тренування проходять в євпаторійській автошколі ДОСААФ та місцевій військовій частині 86863 — це 68-й окремий морський інженерний полк ЧФ РФ. На базі полку також відкрили «Школу юного сапера».

Тренування дітей «Евпаторийского десанта». Фото з соцмереж

Очолює «Евпаторийский десант» Костянтин Станіславович Мірошниченко, який був одним із п’яти засновників організації. Інформації про нього у відкритому доступі небагато. 

Судячи з фото у соцмережах «Центру», він колишній десантник, а з коду податкової інспекції ФНС в Євпаторії, де Мірошниченко отримав свій російський ІПН після її окупації, — він є громадянином України. У 2017 році зареєструвався індивідуальним підприємцем з видом діяльності роздрібна торгівля поза магазинами і наметами, однак за півтора року її припинив. Мабуть, мілітаризація дітей — справа прибутковіша.

Ще один кримський засновник організації — Василь Олександрович Петуховочолює Євпаторійське відділення «Союза десантников Крыма». Випускник Сімферопольського вищого військово-політичного будівельного училища та Харківського інституту внутрішніх справ. До окупації півострова був співзасновником ТОВ «Технічний центр «Планар», зареєстрованого у с. Уютне Сакського району. Там же обрався «депутатом».  

Костянтин Мірошниченко (в центрі). Фото з соцмереж

Решта засновників «Евпаторийского десанта» десантувались із Росії: Аріна Лінькова та Владімір Мєльніков — із Республіки Комі, а Сєргєй Нєстєров — із Москви, де він до грудня 2021 року також керував відділеннями шовіністичної партії «Родина» та «Движения Дон».

«Центр военно-патриотического воспитания учащейся молодежи», м. Севастополь

Повна назва — «Державний бюджетний освітній заклад додаткової освіти м. Севастополя «Центр военно-патриотического воспитания учащейся молодежи».

Заснований в 1959 році в Севастополі Центр позашкільної роботи у 2010-му був реорганізований у «Центр військово-патріотичного виховання учнівської молоді», а після окупації міста організація з’явилась у російських реєстрах. Засновником є «уряд» Севастополя, який вкладає у «Центр» чималі кошти, які так само щедро витрачаються. Судячи з фінансових звітів, опублікованих російськими ресурсами, однією з вагомих статей витрат «Центру» є хімчистка морської військової форми — щороку на неї витрачають мільйон рублів.  

І хоча напрямками роботи «Центру», зокрема, є творчі та спортивні гуртки, його стрічки в соцмережах рясніють фото та відеозвітами з пропагандистських заходів у найгірших радянських традиціях: «смотры строя и песни», конкурси інсценованої пісні у школах та дитсадках.

Конкурс інсценованої пісні «Во славу Отечества» в дитсадку Севастополя. Фото з соцмереж

У «Центрі» діють школи допризовної підготовки, виживання та безпеки. Організовує військово-патріотичні зміни в таборах, проводить військово-спортивні ігри «Рубеж» — для старшокласників, «Зарница» — для учнів середньої школи та «Зарничка» — для учнів початкових класів.

Військово-спортивна гра «Зарница». Фото: cdn-crimea-news

З 2020 року директором севастопольського військово-патріотичного «Центру» призначений Іван Олегович Демидов, який до того працював у тому ж «Центрі» педагогом театральної студії «Отчизна». Має диплом бакалавра Харківського педагогічного університету ім. Сковороди. Демидов також зареєстрований  індивідуальним підприємцем з видовищно-розважальної діяльності.  

Іван Демидов не лише «виховує» севастопольських дітей, а й ділиться досвідом промивання дитячих мізків з «колегами» на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Зокрема, у серпнi 2023 року відвідав окупований Скадовськ, де підписав договір про співпрацю з «Херсонським центром позашкільної роботи», а в листопаді виступав на семінарі «Патріотичне виховання в сучасних умовах» на окупованій Запоріжчині.

Іван Демидов, керівник. Фото з соцмереж

«Сиваш», м. Джанкой, м. Керч

Центр військово-патріотичного виховання і науково-технічної творчості молоді «Сиваш» для вирощування патріотів Росії створили 23 лютого 2016 року в Джанкої. Тут вчать дітей армійському рукопашному бою, навичкам вогневої, медичної та парашутно-десантної підготовки, військовій топографії та зв’язку, автомобільної та інженерної справи. Теоретична частина передбачає вивчення законів РФ та історії російської армії.

У 2017 році проект центру «Сиваш» під назвою «Великій Росії великих людей. Великих духоом і сильних тілом» виграв у конкурсі путінських грантів, отримавши майже мільйон рублів на освоєння військової справи та армійського рукопашного бою дітьми, починаючи з першого класу.

У 2023 році Центр змінив дислокацію і тепер значиться в Керчі.

Показовий виступ вихованців «Центру «Сиваш» в центрі Сімферополя. Фото з соцмереж

«Сиваш » створили офіцери запасу Олександр Степанович Шишкану та Володимир Васильович Кривошеєв. 

Олександр Шишкану закінчив Київське вище військове училище ім Фрунзе, у складі бригади спецназу воював в Афганістані, отримав орден «Красной звезды» та медаль «За отвагу». Вийшовши в запас, викладав фізкультуру та був тренером з рукопашного бою в Донецьку. У 2015 році переїхав  в окупований Крим і викладав ОБЖ у джанкойській школі №2, був віце-президентом федерації армійського рукопашного бою і очолював клуб «Голубые береты». У листопаді 2021 року у віці 56 років Шишкану несподівано помер.

Другий засновник Центру «Сиваш» — майор у відставці Кривошеєв Владімір Васільєвіч, уродженець Єкатеринбургу, випускник Свердловського вищого військово-політичного училища. У 2015 році, пройшовши короткий курс післядипломної підготовки, став викладачем історії, Кримознавства, суспільствознавства та ОБЖ. Є координатором джанкойського «Бессмертного полка».

Владімір Кривошеєв. Фото: sun9-58.userapi.com

«Кордон — Тар­ханкут», Чорноморський район

Військово-патріотичний центр «Кордон — Тар­ханкут» створений у с. Червона Поляна Чорноморського району в 2017 році, але зареєстрований як юридична особа лише у лютому 2022 року. У центрі проводять початкову військову підготовку місцевих дітей з дев’яти років. Починають з шикування під гімн Росії, потім марширування, рукопашний та ножовий бій, стрільби, тактична медицина, фігурне водіння квадроциклу.

Тренування дітей в «Кордон — Тар­ханкут». Фото з соцмереж

Керує центром «Кордон — Тар­ханкут» 59-річний Владімір Владімірович Нєдобєжкін. Уродженець Тюменської області, полковник ЗС РФ у відставці, спецназівець, учасник обох чеченських війн, де став «Героем России». Знявши погони, очолював приватні охоронні фірми. Патріотичним «вихованням» дітей почав опікуватися в 2015 році, створивши у м. Мєждурєченськ Кемеровської області, де мешкав, військово-патріотичний клуб «Ратная дружина». У 2017 році переїхав з сонячного Сибіру в окупований  Крим, де продовжив свою «ратну» справу.

Владімір Нєдобєжкін. Фото: crimea-news.com

Це лише частина героїчно-патріотичних «вихователів» кримських дітей в дусі «руського міра». Головною метою всіх цих формувань є підготовка дітей до служби в російській армії. Приваблива для дітлахів гра у «войнушку», помножена на уроки ненависті до України і українців, має виростити нове покоління солдатів, готових служити, вбивати та помирати за Росію. 

ЦЖР продовжить збирати інформацію про дитячі мілітарі-формування в окупованому Криму і Севастополі.