У Криму помер командир «полку народного ополчення» часів початку окупації півострова РФ

Новини

У Криму помер командир «полку народного ополчення» часів початку окупації півострова РФ – відомий коваль Олег Криворученко. Він помер ще 22 грудня 2020 року.

«Сьогодні нас покинув наставник, командир, керівник, один і батько, Криворученко Олег Миколайович! Світла пам’ять, команданте, ти назавжди залишишся в наших серцях!», – йдеться на сторінці «Кримська гільдія ковалів» Спадкоємці Сварога» в російській соцмережі ВКонтакте.

В інтерв’ю Кримському інформаційному агентству Криворученко розповідав, що створював свій загін «народних ополченців» в січні 2014 року, до якого увійшли ковалі, військовослужбовці і козаки.

«23 лютого за формуванні полку народного ополчення загін увійшов в нього як 11-я рота, яку потім стали називати «Залізної ротою», так як в ній були ковалі. На той момент у мене було десь сотні півтори людей. Потім частина хлопців з мого підрозділу пішли в козачі формування», – розповідав Криворученко.

«Залізна рота» займалася охороною преси, якої в той час в Криму було дуже багато». Ми виконували завдання, якщо говорити військовою мовою, з розвідки. Преса знала досить часто більше, ніж ми. Нам вдавалося попереджати різні провокаційні події», – заявляв коваль.

«Умільці майже тиждень не виходили з кузні, щоб викувати щити для ополченців».

«У роботі ми врахували всі нюанси з «майдану», тобто властивості щитів проти вогню, також ми їх посилили. Ми виконали щити в кольорах кримського прапора. Страшно уявити, що щось могло піти інакше, і Крим не став російським. Проте ми тоді про це не думали. У нас була мета: зберегти мир і спокій на кримській землі, дати можливість людям висловити свою думку на референдумі», – говорив він.

  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».
  • Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань Шуцмани Путіна.