10 років в’язниці заочно отримав керівник севастопольського підрозділу «Юнармії» Володимир Коваленко

Новини
Владимир Коваленко
Владимир Коваленко

За публічного обвинувачення прокуратури АРК та міста Севастополя 10 років позбавлення волі заочно отримав керівник севастопольського підрозділу «Юнармії». За інформацією Центра журналістських розслідувань, це Коваленко Володимир Владиславович, 1962 року народження, уродженець українського Луганська.

Як повідомляє прокуратура АРК та міста Севастополя, Коваленка визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), що полягає у здійсненні пропаганди серед дітей та підлітків на користь добровільного вступу до армії РФ. Це перший вирок в Україні за такий злочин.

«У 2016 році, засуджений призначений «керівником регіонального штабу Юнармії м. Севастополя», де забезпечував реалізацію вищевказаної політики окупантів. Він безпосередньо організовував та здійснював пропаганду серед дітей і підлітків на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта, що заборонено міжнародним правом. За допомогою «ЗМІ» засуджений активно поширював інформацію щодо військово-патріотичного виховання серед підлітків на півострові.
Своїми діями «керівник штабу» порушив закони та звичаї війни, оскільки така пропаганда, особливо коли вона спрямована на дітей, є однією із форм забезпечення добровільного вступу в армію ворога, що заборонено статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року», – йдеться в повідомленні.

Володимир Коваленко

У 2021 році близько 4 тисяч дітей з окупованого Криму було прийнято до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху «Юнармія». Діти брали участь у «патріотичних заходах», спрямованих на «збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії».

  • Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.
  • Детальніше — в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац — артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят».