«Чорна п’ятниця» Андрія Путілова

9 вересня, у “чорну п’ятницю”, як її вже охрестили місцеві ЗМІ, у Херсонській обласній раді стався депутатський «заколот»: депутати від шести із семи партійних фракцій об’єдналися, аби припинити повноваження голови — представника Блоку Петра Порошенка Андрія Путілова. У своїй заяві вони вкажуть, що таким чином поклали край узурпації влади у регіоні «сім єю» Путілова. Відставлений голова спочатку пішов судитись і швидко отримав рішення на свою користь, однак уже наступного дня сам подав у відставку: голосів у раді на підтримку представника БПП дійсно вже немає. 

Протягом засідання 9 вересня будівлю обласної ради двічі псевдомінували невідомі. У залі спостерігалося скупчення молодиків у спортивному та камуфляжі. На засідання приїхали обранці від БПП з інших регіонів. Колишній радник Андрія Путілова, нині народний депутат України від Івано-Франківщини Юрій Соловей пообіцяв докласти максимум зусиль для введення в області військово-цивільної адміністрації.

“Я вам скажу. Що я буду змушений зробити як депутат Верховної Ради України, якщо сьогодні з порушенням регламенту вам вдасться провести незаконне рішення про дострокове припинення повноважень голови обласної ради. Я як народний депутат України виступлю із законодавчою ініціативою припинення беззаконня в Херсонській області, і введення тут військово-цивільної адміністрації”, — констатував Юрій Соловей.

Solovey

Депутати закидали голові облради низку претензій та звинувачень, головні з яких —  недієва робота обласної ради та потурання примусовому проведенні децентралізації в області. 

Андрій Путілов події в обласній раді називав не більше, аніж спробою реваншу влади часів Януковича, та першим вагомим кроком на шляху до дестабілізації ситуації у прикордонній Херсонщині.

“На жаль, сьогодні депутати обласної ради, а саме “Наш край”, “Опозиційний блок” та “Батьківщина” бачать себе в одному — у захваті влади, захваті крісла голови обласної ради. Ще раз хочу вам сказати: я за крісло не тримаюся. Сьогодні для мене важливо, щоб на Херсонщині, яка межує з анексованим Кримом, був мир і спокій, і щоб тут не було жодної дестабілізації”, — підкреслив Путілов під час свого брифінгу для журналістів 9 вересня.

Втім, відставку Андрія Путілова не зупинили ані «мінування», ані погрози. Шляхом таємного голосування 38 депутатів від фракцій “Наш край”, “Опозиційний блок”, “Батьківщина”, “УКРОП”, “Самопоміч” та радикали Олега Ляшка достроково припинили повноваження голови обласної ради. Жоден обранець від БПП (а їх у складі обласної ради VII скликання 18 із 64 депутатів) у голосуванні участі не взяв.

У заяві, яку підписали представники шести із семи партійних фракцій, представлених в обласній раді, вказується, що відставка Путілова — їх консолідована позиція, а не боротьба проти фракції президентської  партії.

«Ми не боремося проти фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка». Ми виступаємо проти однієї людини, сім’я якої узурпувала владу в області, як свого часу сім’я Януковича узурпувала владу в країні», – зазначили депутати.

14359710_332162260460169_61345440_o

Тимчасово головуючим на сесії депутати призначили заступника Путілова, члена фракції “Наш край” Віталія Булюка, стосовно якого звучить також немало закидів щодо корупційного минулого. Свого часу він був радником одіозного екс-керівника української митниці Ігоря Калетника, та, подейкують, навіть став його кумом. Майже 10 років Булюк очолював Херсонську митницю та нажив мільйонні статки. Так, за інформацією сайту “Наші гроші”, згідно з декларацією за 2015 рік депутат та члени його родини мали сукупний дохід 2,02 мільйони гривень. Проте за даними ресурсу, дружина заступника голови облради ще має  бізнес та частину нерухомості у Скадовському районі, котрі депутат не вказав або невірно зазначив у своїй декларації.

Навесні 2015-го Булюк був звільнений з посади начальника Херсонської митниці, потрапивши під дію закону про люстрацію. Нещодавно в ЗМІ з’явилась інформація, що Віталієм Булюком зацікавилась Служба безпеки України, яка розслідує, так звану, справу Сальдо щодо зв’язку цього депутата від партії “Наш край” із кримськими сепаратистами.

Buliuk

“Я вам більше скажу: ні я, ні Сальдо… Ну, за Сальдо не знаю, не буду казати. Я не проходжу по цій справі. І не можу проходити по ній, тому що все, що зв’язано з цим питанням, — абсолютна брехня”, — відповів на питання щодо причетності до “справи Сальдо” пан Булюк.

Політолог Артем Сопов каже, що передвісником відставки Андрія Путілова стали останні позачергові вибори до Верховної Ради України, де голова облради програв висуванцю від партії “Батьківщина” Юрію Одарченку.

“Насправді, так сказати, розбрат вже доволі тривалий час мав місце у сесійній залі. І перемога Юрія Одарченка стала лише каталізатором до того, щоб Андрія Путілова прибрали. Єдиний шанс для Андрія Станіславовича залишитися при владі був перехід до Верховної Ради. В іншому разі, його б все одно зняли з посади, що врешті за півтора-два місяці після виборів і сталося”, — розказав Сопов. 

14315569_332169193792809_329734676_o-1

У вівторок 13 вересня стало відомо, що Херсонський окружний адміністративний суд ще зранку задовольнив позов А.Путілова та зупинив дію рішення Херсонської обласної ради від 9 вересня про його звільнення  з посади голови облради. Втім, подальшим діям депутатів цей факт аж ніяк не завадив. Того ж дня, 13 вересня, вони провели другу частину засідання, при цьому, в буквальному сенсі, винесли двері у сесійну залу. Після чого проголосували за створення тимчасової контрольної комісії, яка вивчатиме діяльність голови облради Путілова та ухвалили рішення на право підпису для заступників голови — Василя Зеленчука (Радикальна партія Олега Ляшка) та Віталія Булюка (фракція “Наш край”).