На що партії витрачають бюджетні кошти

В Україні присутні майже всі різновиди політичної корупції – від кумівства до зловживання владою задля збагачення. Але майже всі вони беруть свій початок в діяльності політичних партій. Непрозоре фінансування не дозволяє виборцю побачити,  хто саме вкладає кошти у ту чи іншу політичну партію і кому обраний депутат завдячує своєю перемогою. Зламати політичну корупцію покликана практика державного фінансування політичних партій, які здолають п’ятивідсотковий бар’єр.

«Політичні партії працюють в непрозорому полі, в тіні, незрозуміло хто їх фінансує, не зрозуміло звідки беруться гроші і неясні цілі наших партійців. Вперше в жовтні 2015 року у нас була зроблена спроба зламати цю практику. Найважливіше що політичні партії повинні раз на квартал звітувати які до них надійшли кошти і на що ці кошти були витрачені», — каже Дементій Білий.

Дементій Білий, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України

Відтепер партії, як і чиновники, мають декларувати свої статки і фінанси. Контроль за достовірністю партійних декларацій здійснює Національна агенція запобігання корупції, а курирує цю сферу особисто голова НАЗК Наталя Корчак.  

Як повідомляють представники НАЗК, за III і IV квартал 2016 року державне фінансування статутної діяльності в сумі 141 млн 647 тис. грн отримали чотири із шести політичних партій, представлених у Верховній Раді України. Так, «Народний Фронт» отримала 50 млн. 272 тис. грн, Блок Петра Порошенко «Солідарність» – 49 млн. 543 тис., Обєднання «Самопоміч» — 24 млн 923 тис. грн, Радикальна партія Олега Ляшка – 16 млн 907 тис грн.

Кошти мають надходити  і в організації в регіонах. Однак у  Херсонській області минулого року державне фінансування з центрального офісу отримала лише організація партії БПП «Солідарність» у розмірі 253 647 гривень в 4 кварталі. Ми проаналізували декларації регіональних організацій партій, представлених в Херсонській області.

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Заробітна плата

До моменту отримання державного фінансування (І, ІІ, ІІІ квартали) регіональна організація партії не витратила жодної гривні на зарплатню своїм працівникам, при тому, що в Херсоні діє приймальня партії з безкоштовною юридичною допомогою з режимом роботи з понеділка по п’ятницю. Однак, за грудень місяць 2016 року, з моменту отримання бюджетних коштів, регіональне представництво витратило на зарплатню більше половини загального об’єму державного фінансування, а саме 148 990 грн, з яких 98 442 грн були виплачені п’ятьом працівникам.

 

Оренда приміщень

За перші три квартали 2016-го року, за оренду 50-ти квадратних метрів приміщення, Херсонська БПП витрачала по 2500 грн на місяць. У четвертому кварталі це саме приміщення раптово зросло з 50 до 185 квадратних метрів, а ціна – до 15 000 грн.

Декларації за І, ІІ та ІІІ квартали показують, що партія витрачала по 7 500 гривень на оренду приміщень кожного кварталу. З моменту отримання державного фінансування, витрати підскочили до 43 173 гривень. Також, в четвертому кварталі в декларації з’явились ще три приймальні – в Каховці, Нижніх Сірогозах та Бериславі.

Порівнюючи задекларовані приймальні регіональної організації партії з мапою Громадської мережі ОПОРА, виходить що в декларації десь загубились ще як мінімум дві приймальні – в Каховці та Новій Каховці. При цьому слід нагадати, що всі приміщення поза Херсоном з’являються в декларації тільки за 4 квартал 2016 року. З першого по тертій квартали фінансування на оренду та заробітну плату працівників цих приймалень ніде не фігурує.

Такі нестиковки в деклараціях — підстава для перевірок на достовірність даних, яку може провести і громадськість, і НАЗК. Які ж наслідки можуть мати свідомі чи несвідомі неточності у деклараціях?

Дементій Бєлий, голова Херсонської обласної організаціх Комітету виборців України:

«По-перше це проблема для партій. І нам це нововведення дуже подобається, тому що якщо хтось неправильно вказує відомості в деклараціях з політичних функціонерів, то це є кримінальним злочином. Вже, ми знаємо, НАЗК порушило 6 кримінальних справ проти політичних партій, які вказали неправильні відомості в своїх деклараціях. Складено близько 40 протоколів про адміністративне правопорушення на тих, хто запізнився з подачею декларацій. Тобто ми можемо сказати, що якщо хтось подає неправильні відомості, це означає тільки одне – це введення в оману своїх виборців, наше суспільство і це вже кримінальний злочин».

Об’єднання «Самопоміч»

Оренда приміщень

Як же утримується решта регіональних організацій партій, які не отримали фінансування на місцях? Приміром,  Об’єднання «Самопоміч» має в області три регіональних осередки з приміщеннями – у Херсоні та Каховці. Згідно з декларацією, приміщення надаються безоплатно.

«Працює приймальня безпосередньо м. Херсон, провулок Успенський, колишній Спартаківський, 18. Це приймальня обласного осередку. Ще в Херсоні працює приймальня, там приймає депутат обласної ради Володимир Шадрін, також там є юридична приймальня. Є приймальні по області – це осередки нашої партії, які здійснюють прийом в Іванівці, в Скадовську та у Каховці. Чим займається безпосередньо юридична приймальня. Хочу наголосити що вона працює безкоштовно. Ми відкрилися в 15 році, це було близько лютого-березня місяця. І з тих пір ми працюємо безкоштовно, це приміщення надається керівником обласної організації Андрієм Дмитрієвим у безоплатне користування»», -повідомила Марина Усенко, прес-секретар Херсонського обласного осередку Об’єднання «Самопоміч».

Марина Усенко, прес-секретар Херсонського обласного осередку Об’єднання «Самопоміч»

Заробітна плата

Судячи з декларації регіональних організацій партії, ніхто з членів партії чи працівників апарату “Самопомочі” на Херсонщині зарплату не отримував. Проте, аналізуючи загальну декларацію Об’єднання, виявляємо, що кілька партійців таки отримують зарплатню з державного бюджету: Це юрист і  прес-секретар, тобто, Марина Усенко.

«До грудня всі послуги які були безпосередньо в нашому офісі надавались на волонтерських засадах. Тобто, юрист працював декілька годин в офісі, надавав послуги, і займався своєю безпосередньо адвокатською послугою, у нього юридична приймальня була своя», зазначила прес-секретар Об’єднання «Самопоміч».

Опозиційний Блок

Дана політична партія в 2016 році відмовилась від державного фінансування, проте не надала відповідну заяву до НАЗК:

«Фінансування не надано партії «Опозиційний блок». Наразі позиція політпартії вимагає узгодження, адже партія не надала відповідної заяви про відмову від фінансування,  але й не виявила бажання отримати державне фінансування», повідомила голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.
Тим не менш, в декларації регіонального відділення партії наявні як витрати, так і надходження. Депутат Дніпровської районної в місті ради Анна Середа внесла на рахунок політичної партії 93 тис гривень, які були витрачені на виготовлення та розміщення реклами.

Радикальна партія Олега Ляшка

Згідно з декларацією цієї партії, ні в одній з областей України не зареєстроване регіональне відділення партії як юридичної особи. Але це не заважає виплачувати зарплатню працівникам апарату, з моменту отримання бюджетних коштів. Про це свідчить декларація Всеукраїнської партії РПЛ – 23.12.2016 два працівника в Херсоні отримали по 4683 гривні заробітної плати.

Якщо порівняти задекларовані (а точніше, незадекларовані) приймальні партій з мапою приймалень партій Громадської мережі ОПОРА, то виявляється що в декларації не були вказані як мінімум дві приймальні – в Херсоні та Каховці.

«Народний Фронт»

Як і Радикальна партія Олега Ляшка, Народний Фронт не має зареєстрованих як юридичні особи осередків своєї парті. Проаналізувавши видатки всеукраїнської організації партії за І, ІІ та ІІІ квартал стає зрозумілим, що партія діє тільки в кількох містах (серед яких Херсонська область відсутня взагалі), де і орендує приміщення, при цьому також не витрачаючи жодних коштів на заробітну плату своїх працівників.

Проте ситуація кардинально міняється з отриманням бюджетних коштів. Гроші, витрачені на оренду приміщень, зростають майже до 2 млн., при цьому раптово з’являються орендовані приміщення по всій Херсонській області, на які було витрачено більше 45 тис. грн. Серед задекларованих сум ми знайшли цікаві цифри. Наприклад, в Горностаївській селищній раді було перераховано 21 гривню 23 копійки за місячну оренду приміщення з квадратурою 5,85 м2.

Крім орендної плати, разом з бюджетними коштами раптово з’явились і працівники – за IV квартал було витрачено майже 210 тис гривень на зарплатню, не рахуючи перерахувань юридичним особам за послуги.

Така швидка розбудова регіональних представництв і перерахування коштів на їх утримання, без надання їм статусу юридичної особи, викликає багато запитань і вимагає ретельної перевірки.

Найбільшим плюсом державного фінансування політичних партій називають можливість посилити рівень фінансової, організаційної та кадрової спроможності партій, що дозволить зменшити рівень залежності від великих донорів, а, отже, і зменшити ризики політичної корупції. Маркером прозорості партій буде достовірна звітність, яка наразі виявляє найбільші болячки у тіньовому фінансуванні партійних осередків у регіонах. Все, що сьогодні фінансується, дивним чином існувало досі начебто безоплатно. Саме тому в цьому процесі вкрай важлива роль як регіональної, так і всеукраїнської журналістики, яка має допомогти компетентним органам, зокрема НАЗК, побачити всі неточності та розбіжності в наданих партіями деклараціях.