Как освободили Шокина и почему ЕС не хотел санкций против России — рассказ Джо Байдена

Блоги
Вице-президент США Джо Байден Фото: Reuters

23 січня екс-віце-президент США Джо Байден і його колишній радник Майкл Карпентер виступили на дискусійній панелі Ради міжнародних відносин у Вашингтоні. Поміж інших питань, Байден приділив велику увагу Україні. Зокрема він розповів, як вимагав у Києва звільнити колишнього генпрокурора Шокіна, і як переконував ЄС — у тому числі Меркель — накласти санкції на Росію.

Громадське подає короткий конспект найцікавіших думок Байдена щодо України. Про летальну зброю, боротьбу з корупцією та санкції проти Росії. Далі — пряма мова.

Я думаю, що надати Україні летальну зброю було мудрим рішенням. Я просував це протягом двох років. І причина, на мій погляд, у тому, що чим більше ви підіймаєте ставки, тим більше Росії коштує її агресія.

Чи думаю я, що існує можливість вирішити питання Донбасу? Така можливість є, але вона вимагає двох речей. Однієї з них зараз бракує. І це те, через що я надзвичайно стурбований — регресією Києва в питаннях боротьби з корупцією. Я наведу вам конкретний приклад.

Мені дали завдання щодо України. Пам’ятаю, як я відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні кредитні гарантії. Я їздив в Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони щось зроблять із генеральним прокурором, але вони цього не зробили.

38e2fef5e9dbe1e65

Колишній віце-президент США Джо Байден біля Адміністрації президента України під час візиту у Київ, 07 грудня 2015 року Фото: EPA/SERGEY DOLZHENKO

 
Вони вирушили на прес-конференцію, і я їм сказав: ми не дамо вам мільярда доларів. Вони мені кажуть: «Але ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, а президент казав, що дасть. Я відповів: «Дзвоніть йому. Я вам говорю, що ви не отримуєте мільярда доларів». Я глянув на них і сказав: я їду через 6 годин, і якщо вашого генпрокурора не звільнять до того часу, ви не отримаєте грошей. Сучий син! І його звільнили. І поставили на його того, хто на той час підходив.

Але все-таки вони здійснили істотні зміни в інституціях та людях. Але в одній з трьох інституцій зараз все просувається назад. Я говорю про суди. Хоча українська влада казала, що цього не допустить.

Ми витратили стільки часу…на телефонні дзвінки, щоб переконатись, що жоден політик — на той час Олланд чи Ренці не відступить. Вони не хотіли санкцій проти Росії, жодної її частини, адже це впливало й на них. Але це потрібно було зробити. Слава богу, в Меркель вистачило сили, хоч і неохоче — їй теж не подобалась ідея санкцій — вистояти разом з нами, і працювати з Києвом.

Тоді я зробив (Києву, — ред.) просту пропозицію. Я сказав: якщо ви припините демонструвати прогрес у боротьбі з корупцією, ми не зможемо втримати решту Європи щодо питань санкцій. Росія не буде перетинати кордон своїми танками і не захопить решту вашої країни. Що вони зроблять — вони знесуть вашу економіку. Вас повністю поховають, і на цьому все завершиться. Тоді все просто піде в прірву.

Наскільки я знаю, зараз нема тиску на нинішнє керівництво України. А він необхідний — з дня у день.

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін, звільнений з посади Радою у березні 2016 року Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

29 березня 2016 року Верховна Рада відправила генерального прокурора України Віктора Шокіна у відставку. За відповідне рішення проголосували 289 народних депутатів.

Вищий адміністративний суд викликав президента України Петра Порошенка на допит у справі про звільнення генерального прокурора України Віктора Шокіна.

Він через суд намагався поновитися на посаді генпрокурора.  Але програв.

13-й генпрокурор Віктор Шокін очолював ГПУ з 10 лютого 2015 до 3 квітня 2016 року.

Джерело: Громадське