Возвращение Крыма

Блоги

Аналитическая записка Фонда Демократические инициативы имени Илька Кучерива к результатам опросов общественного мнения 2016 — 2018 гг

Головне:

 Повернення Криму до складу України залишається однією з головних умов нормалізації відносин з Росією.

 Можна передбачити, що питання Криму на президентських чи парламентських виборах не призведе до істотного зростання рейтингу тих чи інших політичних сил.

 Політика Кремля із залякування та провокування ненависті між громадянами по обидва боки лінії розмежування не справила значного впливу на погляди українців щодо Криму.

 Сформувалося прихильне ставлення до можливого запровадження кримськотатарської національної автономії у разі звільнення Криму, але на Сході і Півдні кількість прихильників і противників цього є практично однаковою.

 Зміцнення довіри громадян до державної політики з відновлення суверенітету над Кримом великою мірою залежатиме від збереження соціально-економічної стабільності в країні.

Рекомендації:

 Активізувати у східних та південних областях роботу з викриття пропаганди РФ, спрямованої на розпалювання ворожнечі між мешканцями окупованих територій Криму та громадянами інших регіонів України, зокрема, шляхом створення спеціальних телевізійних програм, спеціальних блоків у випусках новин в ефірі Суспільного мовлення.

 Активніше вживати заходів інформаційного висвітлення та кримінального переслідування керівників окупаційних адміністрацій за порушення законів України, особливо корупцію та зловживання владою.

 Внести у порядок денний відносин із НАТО та ЄС питання запровадження нових персональних та секторальних санкцій за мілітаризацію Криму. З українського боку, Кабінету міністрів України негайно підготувати законопроект про скасування вільної економічної зони «Крим».

 Запобігти спробам використання кримської тематики, спрямованим на поляризацію суспільства під час виборів та штучне нав’язування вибору між радикальними націоналістами та проросійськими кандидатами.

 Не допустити створення приводів, які дозволили б Росії в односторонньому порядку припинити рух громадян між окупованим Кримом та Україною. У той же час для спрощення пересування громадян України Херсонській ОДА спільно з профільними міністерствами забезпечити стабільне автомобільне та залізничне сполучення до КПВВ на лінії розмежування з окупованим Кримом.

 Іншим напрямом боротьби з російським пропагандистським впливом стає внесення змін до кримінальних кодексів, які дадуть змогу переслідувати та накладати великі штрафи на іноземних громадян, які в’їжджають до Криму з території Росії.

Повний текст тут

Інфографіка

Прес-реліз і дані 2018

Прес-реліз і дані англійською

Прес-реліз і дані 2016

Джерело: Українська правда, Блоги