Как Россия вмешивалась в украинскую конституционную реформу — уроки с 2015

Мнения

К законопроекту Зеленского я обязательно еще дойду, а сейчас предлагаю вам исторический экскурс в российские попытки изменить нашу Конституцию. Почему? Потому федерализация Украины и легализация ОРДЛО — стратегическая цель России, а мы входим в зону турбулентности, поскольку Зеленский собирается законы всякие принимать в угоду Минскому процессу. Поэтому надо знать, как враг действовал в прошлом.

Отже, #SurkovLeaks, 4 квітня 2014 р. Хтось із юридичної фірми Spenser & Kauffmann присилає Суркову інструкції, як Росіюшці конституційну реформу «на Україні» проводити, яка би включала «значительное расширение прав регионов Украины и увеличение их самостоятельности, закрепление статуса русского языка, как второго государственного, проведение выборов в высшие и местные органы власти на основе новой Конституции».

Фірма, між іншим, цілком рукопожатна, пройшла ребрендінг, об’єдналася з іншою, процвітає, одним словом, навіть відео із нею Dead Lawyers Society записували.

Приводжу основні моменти, все інше — в скрінах.

— Ініціатива має походити позірно від українських спеціалістів, але насправді — від Росії. «Инициатива в подготовке данного документа и контроль за его продвижением именно с нашей стороны позволит также поставить действующую на Украине власть в новую реальность. Власти необходимо будет либо предлагать свой проект, который не готов, либо объяснять почему в установленные регламентом Верховной Рады сроки не предлагается альтернативный вариант, чем не нравится наш вариант, почему власть против соответствующего европейским стандартам проекта Конституции и др. Эта работа должна сопровождаться активной медиа поддержкой, экспертной и профессиональной средой.»

— Для того, щоби Рада прийняла російську версію Конституції, пропонували надати їй ауру «європейськості» та «прогресивності», а саме: «каждый из разделов подкреплять аргументацией, содержащейся в многочисленных противоречивых стандартах Совета Европы, выводах Венецианской комиссии, резолюциях ПАРЕ и решениях Европейского суда по правам человека», а також, щоби зробити текст більш білим та пухнастим, включити туди пропозиції реформ судів та правоохоронної системи, що вже отримали одобрям-с Венеціанки;

— «Проект Конституции должен содержать и такие обязательные ключевые параметры, как внеблоковый статус Украины, расширение возможностей народовластия, механизмы проведения всеукраинских и местных референдумов, статус русского языка, как второго государственного, существенная децентрализация власти, обеспечение свободы религий и другие (в соответствии с техническим заданием).»

— Для того, щоби проросійська Конституція була прийнята, браві хлопці з Spenser & Kauffmann пропонують мати гарний план, що включатиме піар, знаходження регіональних лідерів для просування ідеї, а також оцінити наскільки матиме сенс проект слати до Венеціанської комісії «с целью получения положительного вывода и уменьшения возможностей украинской власти сопротивляться реформе», а також «способы давления на украинскую власть и ключевых политиков и бизнесменов для принятия текста Конституции, как единственного возможного компромисса».

Ініціативу Суркову перехопити не вдастся, Порошенко в березні 2015 році створить Конституційну комісію, ця комісія 1 липня 2015 року і видасть закон про зміни до Конституції, до якого Порошенко під тиском Нуланд додасть мимобіжну згадку про закон про особливий статус ОРДЛО, який в серпні Рада прийняла в першому читанні після смертельних сутичок під її стінами.

Але поради «Spenser & Kauffmann» стосовно регіональних лідерів-троянських конів, які слугують прикриттям для російських «активних заходів», були, очевидно, почуті. В травні 2015 року, свідчать #SurkovLeaks, Кремль розгорнув регіональний рух за м’яку федералізацію України під прикриттям участі в конституційній реформі. Регіональні лідери типу комуністки Алли Александровської в Харкові організували комісії, засідання, слухання, концерти, публікації і тп для просування своїх поправок до Конституції. Потім ці регіональні рухи (детально описана діяльність кремлівських пішок із Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської областей, але їх було більше) з’їжджалися на «Конституційні форуми», де вимагали від влади більших прав для народу Харківщини, Дніпропетровщини і тд.

Нагадую, детальніше можна про це все почитати у звіті «SurkovLeaks: внутрішня кухня російської гібридної війни проти України»: http://bit.ly/SurkovLeaksUA

Як все закінчилося? Здається, ніяк. Політична обстановка за часів Порошенко не дала Росії суттєво впливати на перебіг конституційної реформи. А от Александровську зловили на спробі підкупити мера Южного від імені міськради закликати Порошенко приймати російські поправки до Конституції, але, здається, її відмажуть, і вона буде знову до послуг Суркова.

ОТЖЕ, ВИСНОВКИ.

— Прямо зараз, Сурков мабуть читає звіт якогось Spenser & Kauffmann про те, як нагнути Україну під російські плани. Інсайдерські поради наших уйобків-запроданців є ключовим фактором успіху Росії у гібридній війні, оскільки вони краще розбираються в місцевій ситуації. Особливо це стосується юристів. Нагадую, Сурков скоріше всього надумав ОРДЛО легалізувати через Конституції завдяки порадам Портнова;

— Політичні операції Кремля в Україні завжди проходять через місцевих колаборантів. Україна досі не має адекватного закону для покарання колаборантів;

— Свої гібридні пропозиції Росія буде робити білими та пухнастими завдяки натягування на них «європейських стандартів» із висновків різних поважних інституцій;

— Spenser & Kauffmann мусять понести відповідальність за їх співучасть у планах Росії втрутитися в суверенність та незалежність України та підірвати її політичний процес зсередини.

УВАГА, ПИТАННЯ: як можна здійснити останній пункт?

Джерело: Facebook Alya Shandra