Тайные полигоны армии РФ на Юге Украины. Где оккупанты тренируются убивать украинцев?

Расследования

С начала полномасштабного вторжения российская оккупационная армия планомерно превращает захваченный Юг Украины в свою военную базу, используя гражданское население как «живой щит».

Незаконно экспроприированные частные дома, квартиры, базы отдыха и гостиницы рашисты превращают в свои казармы и госпитали, фермы и заводы — в ремонт базы для техники и т.д. Вместе с этим заповедные территории и сельскохозяйственные земли на ВОТ стали полигонами для окупантов, на которых они учатся убивать украинцев.

Центр журналистских расследований обнаружил более двух десятков тренировочных лагерей русской армии на захваченных частях Приазовья и Причерноморья общей площадью около 50 000 га.

Усі ці воєнні об’єкти ми помістили на онлайн-мапу сервісу Google Maps, щоб краще бачити масштаби екологічних злочинів окупантів.  

Військові РФ з бригади «Волки» на навчаннях десь на ТОТ Запорізької обл., вересень 2023 р., скріншот з репортажу пропагандистів

Найбільший офіційний полігон на ТОТ розташований в 10 км на схід від Бердянська, між селами Новопетрівка і Куликівське. За даними супутникових знімків, окупанти активно почали його використовувати для тренувань з травня 2023 р. Наприклад, відтоді помітно збільшилася кількість окопів і траншей для тренувань.

З того ж періоду на полігон мінімум раз на місяць навідується «бавовна» від ЗСУ, які почали діставати окупантів навіть у такому глибокому тилу. Також, за даними Генштабу, влітку біля Бердянська проходили підготовку щонайменше два батальйони ПВК «Вагнер».

Вид на полігон у с. Новопетрівка з висоти пташиного польоту і кадри навчань  військових РФ, серпень-вересень 2023 р., колаж: investigator.org.ua

Окремо варто зупинитися на полігонах, які російські військові влаштували на територіях національних парків та на інших об’єктах природно-заповідного фонду України. 

Зокрема, руйнівного впливу війни зазнав найбільший незаселений острів Європи. У травні стало відомо, що загарбники з’єднали о. Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області біля селища Лазурне та облаштували там свій тренувальний табір. Наприкінці липня Сили оборони України знищили велику кількість окупантів та техніки на острові, щоправда, загинула і майже вся рослинність. 

Наступний куточок дикої природи зі світовим ім’ям, який планомірно знищують військові РФ,  – Асканія-Нова. Тут окупанти полюють на рідкісних тварин, через їх недбальство гинуть птахи та унікальна флора.  33 тисячі гектарів біосферного заповідника вже другий рік потерпають від пожеж та застосування важкої техніки росіян, сліди від якої можна легко роздивитись на свіжих супутникових знімках. 

Наслідки степових пожеж на території біосферного заповідника Асканія-Нова, 23.09.2023., джерело даних супутник Sentinel-2

Детальніше про Асканію-Нову читайте в матеріалі ЦЖР «Заповідники у вогні. Як Росія вчиняє екологічні злочини на українському півдні»

Рухаємося мапою таємних полігонів на південь, до адмінкордону Херсонської області і Криму, де розташований Азово-Сиваський національний природний парк. Вже не новина, що з початку окупації Криму 2014-го  Росія планомірно перетворює його на одну велику військову базу. Після повномасштабного вторгнення мілітаризація півострову тільки посилюється. 

Донедавна було відомо, що на півночі Криму, поблизу с. Філатівка Красноперекопського району, російська окупаційна армія створила буферну базу для перекидання техніки і живої сили з казармами, складами паливно-мастильних матеріалів тощо. За 5 км від селища знаходився і військовий полігон. Супутникові дані від 23.09.2023 р. свідчать про те, що рашисти у 7 разів збільшили територію для своїх тренувань в цьому районі. 

База російської окупаційної армії на північному заході Кримського півострові, 23.09.2023 р., фото супутника Sentinel-2,  колаж: investigator.org.ua

База російської окупаційної армії на північному заході Кримського півострові, 23.09.2023 р., фото супутника Sentinel-2,  колаж: investigator.org.ua

Вочевидь, і цього окупантам замало. На протилежному кінці півострова військові РФ розгорнули ще один полігон на площі понад 4 000 га. Знаходиться він поблизу с.Попівка, поряд з яким з березня по липень 2023 ворог збудував базу. На знімках видно об’єкти, які можуть слугувати укриттями для техніки, або ж майданчиками для гелікоптерів. Є ознаки того, що це будівництво продовжується. 

Новий полігон та військова база на фото супутника Sentinel-2, колаж: investigator.org.ua

Приблизно за 20 км на захід від Попівки, поблизу с.Приозерне на Арабатській стрілці, росіяни також облаштували ще дві бази і продовжують їх розширювати. Території довкола Рожевого озера перетворені на суцільний полігон. Більш детально про це ЦЖР повідомляв наприкінці серпня. 

Військові бази військ РФ на Арабатській стрілці, 29.08.2023, колаж: investigator.org.ua

На окупованій частині Запорізької області долю заповідників Херсонщини і Криму розділив НПП «Приазовський». Ще в квітні 2023 р. ЦЖР повідомляв про те, що на узбережжі Молочного лиману окупанти облаштували свій полігон для мобілізованих. Тим самим військові РФ руйнують ландшафт мінометними стрільбами, вирубують ліс для будівництва фортифікаційних споруд, знищують тварин і рибу. Наприклад, острівець, на якому гніздились червонокнижні пелікани, було повністю знищено. Тоді мова йшла про околиці с.Радивонівка.

На берегах Молочного лиману Центр журналістських розслідувань виявив ще  аналогічні за розмірами три тренувальні зони, а також одну площею понад 50 кв.км. Це околиці с.Дунаївка, с.Атманай, смт. Кирилівка та територія між селами Солоне і Вовче відповідно.  

Тренування окупантів посеред вітряків Ботіївської ВЕС біля с.Приморський Посад, серпень 2023 р., скріншоти з репортажу пропагандистів, колаж investigator.org.ua

На півдні Донеччини на сьогодні вдалося зафіксувати пять територій, які окупанти використовують як свої полігони. Два тренувальні табори знаходяться в межах тимчасово окупованого Маріуполя, а саме, на руїнах Азовсталі.

«Усім відомо що на території так званого «Манежу», або спорткомплексу Азовсталь», русня облаштувала полігон. Місцеві багаторазово чули стрільби, вибухи в тому напрямку. З травня місяця на території за колишнім стадіоном фіксували техніку. Звідти багаторазово фіксували роботу ворожого ППО», – повідомляв радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.  

За його інформацією, росіяни періодично проводять артилерійські  стрільби на північно-східних околицях Маріуполя, поблизу селищ Калинівка, Сартана, Талаківка. У цьому районі на супутникових знімках добре видно численні сліди від техніки і згарища. 

Відбитки важкої техніки на околиці т.о.Маріуполя, 25.09.2023 р. Фото: супутник Sentinel-2,  колаж: investigator.org.ua

Ймовірно, саме через навчання окупантів і сталася масштабна пожежа, в результаті якої вигоріло понад 50 тис. гектарів сільськогосподарських земель і навколорічкових екосистем – ярів, балок, очерету, зокрема й територій Кальміуського заповідника.

Загоряння в лісосмузі, яку російські новобранці використовували як воєнний полігон, вересень 2023 р., скріншот з репортажу пропагандистів