Окупанти з’єднали острів Джарилгач з материком та перетворили його на полігон

Новини
Вид на острів Джарилгач зі сходу на захід, вересень 2021 року. Фото: Iryna Fayfar

Російські окупанти продовжують нищити унікальні екосистеми Приазов’я та Причорномор’я, використовуючи заповідні території для своїх військових потреб. Загарбники з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області біля селища Лазурне та облаштували там військовий полігон. Науковці вказують, що це черговий злочин окупантів проти природи на Херсонщині.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«За підтвердженою інформацією, російські окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне, засипавши переправу до острова піском», – повідомив Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні 19 травня.

За інформацією української розвідки, окупанти облаштували на території національного парку військовий полігон.

Старший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України, доктор біологічних наук Павло Гольдін вказує, що дії окупантів є черговим злочином проти природи на Херсонщині.

«Що таке Джарилгач – українцю пояснювати не треба. Найбільший незаселений острів Європи. Але, окрім того, води навколо острова – це акваторія, що є важливою для морських ссавців. Там живуть унікальні прибережні групи дельфінів – білобочок і афалін, там найвища щільність морських свиней в усьому районі моря. А закриття протоки, серед іншого, створює ризик замулення і деградації екосистеми всієї Джарилгацької затоки. Іншими словами, перед нами ще один злочин проти природи», – написав Гольдін у Facebook.

Проте, протоку між островом і материком окупанти засипали не у травні, і навіть не цьогоріч. Аналіз супутникових знімків місцевості вказує на те, що Джарилгач з материком росіяни з’єднали у другій половині травня 2022 року.

Наприклад, перешийок між островом та берегом селища Лазурне ще існував у період з 24.04.2022 по 09.05.2022 р.

Порівняння знімків з супутника Sentinel-2 перешийку о. Джарилгач 09.05.2022 та 14.05.2023

А вже у другій половині травня і на початку червня 2022 року з’явилися ознаки знищення промоїни.

Промоїна між о.Джарилгач та материком 24.05.2022. Фото з супутника Sentinel-2

Промоїна між о.Джарилгач та материком 13.06.2022. Фото з супутника Sentinel-2

Вид на перешийок з висоти пташиного польоту, вересень 2019 року. Фото з Google користувача Юрій Анатолійович

Як повідомляв ЦЖР, розташований в Скадовському районі НПП «Джарилгацький» «очолив» нікому тут не відомий Страмнов Сергій Анатолійович, який в російському реєстрі юридичних осіб вказаний громадянином РФ. Там же зазначено, що основним видом діяльності незаконно створеної окупантами «державної автономної установи природний парк «Джарилгацький» є мисливство, відлов і відстріл диких тварин. Також ця «установа» збиралася надавати послуги з рибальства, видобутку глини і солі, будівництва, перевезення пасажирів водним транспортом, екскурсійні послуги і ресторанного бізнесу. 

Але в реальності – о. Джарилгач окупанти перетворили на полігон і, на жаль, це не єдиний заповідник, який став військовим об’єктом. Центр журналістських розслідувань вже розповідав про долю НПП «Приазовський», екосистему якого також безжально знищує російська окупаційна армія.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.