Поблизу окупованого Маріуполя вже тиждень горять 50 тисяч га полів і заповідних угідь

Новини
Попелище у 50 тис. га вздовж р. Кальміус, 03.09.2023 р. Фото: супутник Sentinel-2

На тимчасово окупованому півдні України тривають масштабні пожежі в екосистемах та на полях. Найбільше загоряння на відкритій місцевості виникло в Маріупольському районі  наприкінці серпня, в результаті чого на попіл перетворилися понад 500 км2

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко

Орієнтовно, пожежа розпочалася 26.08.2023 р. на околицях с. Чермалик, що в 20 км на північний схід від тимчасово окупованого м. Маріуполь.

За кілька днів вогонь охопив сотні квадратних кілометрів вздовж русла р.Кальміус у Маріупольському, Волноваському і Кальміуському районах Донецької області. Про це свідчить аналіз знімків з супутника Sentinel-2 за період з 26.08. по 03.09. 

Орієнтовно, початок пожежі біля с.Чермалик, 26.08.2023 р. Фото: супутник Sentinel-2

Станом на 3 вересня, за даними супутникових знімків, вигоріло понад 50 тис. га сільськогосподарських земель і навколорічкових екосистем – ярів, балок, очерету, зокрема й територій Кальміуського заповідника.  

На фото з супутника видно багато осередків займання і широке розповсюдження вогню, що є ознакою відсутності системних зусиль з гасіння пожеж з боку окупаційних органів влади.  

Осередок займання між селищами  Пікузи та Заїченко, 03.09.2023 р. Фото: супутник Sentinel-2

Оскільки активні бойові дії у вказаному районі відсутні, причинами займання можуть бути недбальство або навмисний підпал. Як нещодавно повідомляв ЦЖР, через випалювання стерні на полях, яке практикують недобропорядні фермери, степові пожежі палають по всьому тимчасово окупованому Півдні України.  

Згарище на території природного заповідника «Кальміуський», 31.08.2023 р.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter