Железные жеребцы в декларации директора ГП «Коневодство Украины» и эксначальника полиции Бердянска

Расследования
Марина та Віталій Бровко та їх залізні коні. Колаж: investigator.org.ua
Марина та Віталій Бровко та їх залізні коні. Колаж: investigator.org.ua

Бывший глава полиции в Бердянске Виталий Бровко оставил службу в правоохранительных органах после начала полномасштабного вторжения и оккупации города. Ориентировочно в мае 2023 г. Бровко возглавил государственное предприятие «Коневодство Украины», а в его декларации появился целый автопарк элитных автомобилей, приобретенных супругой за два последних года войны.

Центр журналистских расследований пытался выяснить, откуда семья экс-полицейского взяла более 3,5 млн. грн. для приобретения пяти легковых и грузовых машин.

27 лютого 2022 року російські військові захопили відділок поліції у Бердянську. На той час будівля була порожньою, адже українські правоохоронці 24 лютого отримали наказ залишити місто і більшість виїхали з родинами до Запоріжжя, де мали б доєднатися до оборони держави. 

Місцеві пабліки повідомляли, що очільник міського відділу поліції Віталій Бровко нібито не дуже переймався евакуацію особового складу, натомість сам виїхав до обласного центру і буцімто спішно вийшов на пенсію. 

У березні того 2022 року росіяни оприлюднили відео обшуку у помешканні Віталія Бровка в окупованому Бердянську. Зокрема, у сюжеті йшлося, що родина головного поліцейського міста мешкала у квартирі у два поверхи, в якій нібито знайшли цінності на 10 мільйонів гривень і документи на якусь елітну нерухомість.

У деклараціях про доходи тепер вже екс-керівника поліції Бердянська жодного елітного житла немає. Все скромно: Бровко спільно з дружиною і сином володіє квартирою в Бердянську, там же невеликий офіс дружини Марини Бровко та її ж частка у 40% квартири в містечку Борова Харківської області. Щоправда, на Харківщині подружжя має у власності 4 земельні ділянки загальною площею у 26 гектарів і ще 3 гектари в Пологівському районі на Запоріжчині. 

Проте, найцікавіший розділ декларації нинішнього очільника держпідприємства “Конярство України” Віталія Бровка — це рухоме майно, тобто автотранспорт. Це цілий родинний табун залізних коней, який відчутно розплодився саме в роки великої війни, і абсолютна більшість автомобілів вантажних і легкових належать дружині — Марині Бровко. 

Колаж: investigator.org.ua

На час звільнення Віталія Бровка з поліції родинний автопарк налічував 4 вантажних автомобілі, які його дружина Марина Олександрівна придбала по дуже симпатичній ціні — усього за 185 тисяч гривень, тобто, менше 5 тисяч доларів. Поповнення сімейного автопарку співпало з працевлаштуванням чоловіка Марини Бровко в ДП “Конярство України”. 

У 2022 році Марина Бровко на додачу до вже чотирьох вантажівок стала власницею ще двох вантажних габаритних автомобілів MAN та MERSEDES. 

А ще у перший рік повномасштабної війни вона придбала Lexus NX300 2017 року випуску та MERSEDES-BENZ GLE 400 2018 року, яким на праві шерингу авто користується її чоловік Віталій Бровко.

Наступного, 2023-го  родинний автопарк поповнила TESLA  MODEL Y 2020 року випуску та цистерна  EVERLAST. 

Колаж: investigator.org.ua

Всі машини належать Марині Олександрівні. Відтак, маємо порахувати саме її доходи та порівняти з витратами, вказаними у деклараціях її чоловіка за три попередні роки. Як показали наші пошуки, Марина Бровко у травні  2018 року отримала свідоцтво на ведення адвокатської діяльності, однак менш ніж за півроку це право було зупинене чи припинене.  За даними аналітичної системи YouControl, Марина Олександрівна Бровко двічі — у Бердянську і Києві — реєструвалась як фізособа-підприємець. Однак обидва ФОП припинили діяльність. Відтак основні доходи, вказані у декларації чоловіка, Марина Бровко отримувала за здачу в оренду майна та кошти від продажу нерухомості.  

2021-го сукупний дохід пані Бровко склав 189,133 тис. грн, 202-го – лише 742 грн, а 2023-го вона заробила за рік 1,04349 млн грн. 

У графі фінансових зобов’язань за минулий рік вказано позику Марини Бровко у 1,795107 млн грн у ТОВ “Берда-Агоро”. І сумма, і дата збігаються з придбанням нової автоцистерни EVERLAST. 

Якщо підсумувати всі зароблені й позичені гроші Марини Бровко з 2021 по 2023 рік і співставити  із загальною сумою, яку вона витратила на поповнення автопарку, то різниця між доходами і витратами становитиме 993,123 тис. грн. 

Колаж: investigator.org.ua

Тобто, маємо майже мільйон невідомого походження. Більш того, за минулі, напевно, найскладніші в житті кожного українця роки, попри шалені витрати на новий автопарк, задекларовані заощадження пані Бровко не просто збереглися, а ще й примножилися. 

У 2022-й Марина Олександрівна увійшла, маючи 740 тис. грн готівки, а закінчила 2023-й рік із 1,1 млн кешу та 400 євро в банку.

Звідки всі ці кошти в дружини екс-поліцейського і директора держпідприємства? З цим питанням ЦЖР намагався додзвонитися до Віталія Бровка і на нинішню його роботу, і на особистий телефон, але безрезультатно. Без відповіді лишились й інформаційні запити: і надіслані двічі за два тижні на електронну скриньку, вказану як контактну на Facebook-сторінці  держпідприємства “Конярство України”, і доставлений нарочно в його офіс. 

Він знаходиться у самому центрі Києва, на Майдані, у будинку №1 по вул. Бориса Грінченка. В офісі кореспонденту ЦЖР повідомили, що на місці є лише одна співробітниця державного підприємства, яка і прийняла наш письмовий запит на доступ до публічної інформації — про джерела доходів дружини декларанта Бровка. 

До речі, крім директора, право підпису та вчиняти певні дії від імені “Конярства України” мають ще 10 його підлеглих. І всі вони, за словами їхньої колежанки, були у той день у відрядженні. 

Серед керівних працівників “Конярства України” є ще один мешканець Бердянська. Це Суслов Олександр Юрійович, колишній заступник начальника поліції Бердянська і керівник слідчого відділу. Наразі він знову заступник Віталія Бровка, але вже в “Конярстві України”.  

Колаж: investigator.org.ua

Власне, Віталій Бровко очолив “Конярство України” в травні 2023 року, змінивши на цій посаді Юрія Миколайовича Муху і Цікаво, що з грудня 20-го по жовтень 21-го року Юрій Муха також працював  у Бердянську. Він був заступником міського голови і відповідав у мерії за економічний сектор.  .

Що з це за організація, де неначе медом намазано для вчорашніх поліцейських з півдня України? З 2016-го майже щороку “Конярство України” стає фігурантом антикорупційних журналістських розслідувань. Головним активом держпідприємства є земля – у ЗМІ найчастіше згадується цифра у понад 40 тисяч гектарів. Проте, з 2015 року порушено справу про банкрутство, яке Служба безпеки України 2020-го назвала фіктивним, а ниточки від причетних осіб вели до колишнього прем’єр міністра України і втікача-зрадника Миколи Азарова.