Залізні жеребці у декларації директора ДП «Конярство України» та ексначальника поліції Бердянська

Розслідування
Марина та Віталій Бровко та їх залізні коні. Колаж: investigator.org.ua
Марина та Віталій Бровко та їх залізні коні. Колаж: investigator.org.ua

Колишній очільник поліції у Бердянську Віталій Бровко залишив службу у правоохоронних органах після початку повномасштабного вторгнення та окупації міста. Орієнтовно у травні 2023 р. Бровко очолив державне підприємство «Конярство України», а в його декларації з’явився цілий автопарк елітних автомобілів, які придбала дружина за два останні роки війни. 

Центр журналістських розслідувань намагався з’ясувати, звідки сім’я експоліцейського взяла більше 3,5 млн. грн. на придбання пяти легкових та вантажних машин. 

27 лютого 2022 року російські військові захопили відділок поліції у Бердянську. На той час будівля була порожньою, адже українські правоохоронці 24 лютого отримали наказ залишити місто і більшість виїхали з родинами до Запоріжжя, де мали б доєднатися до оборони держави. 

Місцеві пабліки повідомляли, що очільник міського відділу поліції Віталій Бровко нібито не дуже переймався евакуацію особового складу, натомість сам виїхав до обласного центру і буцімто спішно вийшов на пенсію. 

У березні того 2022 року росіяни оприлюднили відео обшуку у помешканні Віталія Бровка в окупованому Бердянську. Зокрема, у сюжеті йшлося, що родина головного поліцейського міста мешкала у квартирі у два поверхи, в якій нібито знайшли цінності на 10 мільйонів гривень і документи на якусь елітну нерухомість.

У деклараціях про доходи тепер вже екскерівника поліції Бердянська жодного елітного житла немає. Все скромно: Бровко спільно з дружиною і сином володіє квартирою в Бердянську, там же невеликий офіс дружини Марини Бровко та її ж частка у 40% квартири в містечку Борова Харківської області. Щоправда, на Харківщині подружжя має у власності 4 земельні ділянки загальною площею у 26 гектарів і ще 3 гектари в Пологівському районі на Запоріжчині. 

Проте, найцікавіший розділ декларації нинішнього очільника держпідприємства «Конярство України» Віталія Бровка – це рухоме майно, тобто автотранспорт. Це цілий родинний табун залізних коней, який відчутно розплодився саме в роки великої війни, і абсолютна більшість автомобілів вантажних і легкових належать дружині – Марині Бровко. 

Колаж: investigator.org.ua

На час звільнення Віталія Бровка з поліції родинний автопарк налічував 4 вантажних автомобілі, які його дружина Марина Олександрівна придбала по дуже симпатичній ціні – усього за 185 тисяч гривень, тобто, менше 5 тисяч доларів. Поповнення сімейного автопарку співпало з працевлаштуванням чоловіка Марини Бровко в ДП «Конярство України». 

У 2022 році Марина Бровко на додачу до вже чотирьох вантажівок стала власницею ще двох вантажних габаритних автомобілів MAN та MERSEDES. 

А ще у перший рік повномасштабної війни вона придбала Lexus NX300 2017 року випуску та MERSEDES-BENZ GLE 400 2018 року, яким на праві шерингу авто користується її чоловік Віталій Бровко.

Наступного, 2023-го  родинний автопарк поповнила TESLA  MODEL Y 2020 року випуску та цистерна  EVERLAST. 

Колаж: investigator.org.ua

Всі машини належать Марині Олександрівні. Відтак, маємо порахувати саме її доходи та порівняти з витратами, вказаними у деклараціях її чоловіка за три попередні роки. Як показали наші пошуки, Марина Бровко у травні  2018 року отримала свідоцтво на ведення адвокатської діяльності, однак менш ніж за півроку це право було зупинене чи припинене.  За даними аналітичної системи YouControl, Марина Олександрівна Бровко двічі – у Бердянську і Києві – реєструвалась як фізособа-підприємець. Однак обидва ФОП припинили діяльність. Відтак основні доходи, вказані у декларації чоловіка, Марина Бровко отримувала за здачу в оренду майна та кошти від продажу нерухомості.  

2021-го сукупний дохід пані Бровко склав 189,133 тис. грн, 202-го – лише 742 грн, а 2023-го вона заробила за рік 1,04349 млн грн. 

У графі фінансових зобов’язань за минулий рік вказано позику Марини Бровко у 1,795107 млн грн у ТОВ «Берда-Агоро». І сумма, і дата збігаються з придбанням нової автоцистерни EVERLAST. 

Якщо підсумувати всі зароблені й позичені гроші Марини Бровко з 2021 по 2023 рік і співставити  із загальною сумою, яку вона витратила на поповнення автопарку, то різниця між доходами і витратами становитиме 993,123 тис. грн. 

Колаж: investigator.org.ua

Тобто, маємо майже мільйон невідомого походження. Більш того, за минулі, напевно, найскладніші в житті кожного українця роки, попри шалені витрати на новий автопарк, задекларовані заощадження пані Бровко не просто збереглися, а ще й примножилися. 

У 2022-й Марина Олександрівна увійшла, маючи 740 тис. грн готівки, а закінчила 2023-й рік із 1,1 млн кешу та 400 євро в банку.

Звідки всі ці кошти в дружини експоліцейського і директора держпідприємства? З цим питанням ЦЖР намагався додзвонитися до Віталія Бровка і на нинішню його роботу, і на особистий телефон, але безрезультатно. Без відповіді лишились й інформаційні запити: і надіслані двічі за два тижні на електронну скриньку, вказану як контактну на Facebook-сторінці  держпідприємства «Конярство України», і доставлений нарочно в його офіс. 

Він знаходиться у самому центрі Києва, на Майдані, у будинку №1 по вул. Бориса Грінченка. В офісі кореспонденту ЦЖР повідомили, що на місці є лише одна співробітниця державного підприємства, яка і прийняла наш письмовий запит на доступ до публічної інформації – про джерела доходів дружини декларанта Бровка. 

До речі, крім директора, право підпису та вчиняти певні дії від імені «Конярства України» мають ще 10 його підлеглих. І всі вони, за словами їхньої колежанки, були у той день у відрядженні. 

Серед керівних працівників «Конярства України» є ще один мешканець Бердянська. Це Суслов Олександр Юрійович, колишній заступник начальника поліції Бердянська і керівник слідчого відділу. Наразі він знову заступник Віталія Бровка, але вже в «Конярстві України».  

Колаж: investigator.org.ua

Власне, Віталій Бровко очолив «Конярство України» в травні 2023 року, змінивши на цій посаді Юрія Миколайовича Муху і Цікаво, що з грудня 20-го по жовтень 21-го року Юрій Муха також працював  у Бердянську. Він був заступником міського голови і відповідав у мерії за економічний сектор.  .

Що з це за організація, де неначе медом намазано для вчорашніх поліцейських з півдня України? З 2016-го майже щороку «Конярство України» стає фігурантом антикорупційних журналістських розслідувань. Головним активом держпідприємства є земля – у ЗМІ найчастіше згадується цифра у понад 40 тисяч гектарів. Проте, з 2015 року порушено справу про банкрутство, яке Служба безпеки України 2020-го назвала фіктивним, а ниточки від причетних осіб вели до колишнього прем’єр-міністра України і втікача-зрадника Миколи Азарова.