Зеленский превращается в Порошенко?

Мнения

Одной из самых больших проблем президента Петра Порошенко было то, что он часто говорил неправду. Особенно обидно это было слышать от наших иностранных партнеров. К сожалению, в этом президент Зеленский начинает быть похожим на своего предшественника, повторяя его ошибки, пишет в своем блоге издания Украинская правда бывший Генпрокурор Украины Руслан Рябошапка.

Одним із таких прикладів є ставлення до реформи прокуратури. Так, запевняючи міжнародних партнерів у підтримці реформи прокуратури, у той же час президент Зеленський руками призначеного ним Генерального прокурора знищує те, що було зроблено протягом останніх шести місяців.

Очищення прокуратури виявилось болючим для бенефіціарів неофіційних платних послуг, що надавали прокурори, а тому вони через нового Генерального прокурора почали шукати можливості відновити статус кво.

Оскільки публічна відмова від продовження реформи прокуратури означає політичне самогубство як для Генпрокурорки так і для Президента, з’явились більш екзотичні варіанти як повернути «потрібних» колишніх прокурорів – створити апеляційні комісії щоб в ручному режимі переглядати рішення про звільнення, іти на мирові угоди із потрібними екс-прокурорами, Генпрокурорка навіть публічно згодилась програвати судові спори звільненим прокурорам. Врешті-решт, вирішили не перейматись законними процедурами і почали просто призначати «правильних людей» на посади в Офіс Генерального прокурора без передбачених законом конкурсного добору або проходження атестації.

Ще однією проблемою для Генпрокурорки була необхідність призначити «правильних» людей на керівні посади в Офісі Генерального прокурора. Одним із здобутків реформи було те, що такі призначення здійснювались адміністративною комісією за участю делегованих громадськістю та міжнародними інституціями представників, причому із правом вирішального голосу. Таким чином, призначення на адміністративні посади відбувались прозоро і за результатами відбору багатьох кандидатів на адмінпосади комісія відхилила.

Оскільки існував ризик, що адміністративна комісія «правильних людей» (наприклад, запропонованих керівником офісу президента) не підтримає, то Генпрокурорка вирішила позбутись міжнародних партнерів у адміністративній комісії, включивши до неї більшість підпорядкованих їй прокурорів. І це «спрацювало» – вже низку таких призначень зроблено.

Таким чином, Генеральним прокурором Зеленського знищуються основні ідеї реформи президента Зеленського – очистити прокуратуру від випадкових та «своїх» людей, які служать не суспільству та закону, а тим, кому зобов’язані посадою.

І в цьому президент Зеленський вже нічим не відрізняється президента Порошенка, який так само руками свого Генерального прокурора не дав можливості провести потрібну Україні реформу прокуратури у 2015-2016 роках.

Джерело: блоги УП