Поезд НАТО, греческие рельсы и российкие фейки

Публикации
Коммерческий поезд с военной техникой и контейнерами НАТО, сошедший с рельсов 2 декабря в греческом городе Александруполис Фото: 902.gr

Российская пропаганда использует любой информационный повод для продвижения своих нарративов и прямой дезинформации. Как работает пропагандистская машина можно увидеть на примере того, как освещалась авария поезда с грузом НАТО в греческом Александруполисе.

Комерційний потяг з військовою технікою і контейнерами НАТО зійшов з рейок 2 грудня біля Французького вокзалу в грецькому місті Александруполіс. Як пише грецький сайт tovima.gr, вантаж призначався для Балкан і країн Балтії. Він був вивантажений в порту Александруполісу з судна Endurance. 

Спочатку планувалося, що вантаж буде доправлений до Болгарії залізницею з грецького міста Салоніки, але через невідповідність стану залізничної колії такому вантажу та наявність тунелів він був направлений до порту Александруполіс. 

Про аварію швидко дізнався александрупольський осередок Комуністичної партії Греції (ККЕ), яка давно і плідно обслуговує інтереси Москви. Близько десяти комуністів з транспарантом влаштували пікет просто на коліях поруч із постраждалими платформами з технікою НАТО. А на підконтрольному ККЕ сайті 902.gr оперативно зʼявилися дві новини — про аварію і про пікет відповідно.

Пікет членів Комуністичної партії Греції біля потяга з військовою технікою і контейнерами НАТО, який зійшов з рейок 2 грудня у місті Александруполіс   Фото: 902.gr

В першій новині, окрім опису самого факту аварії, вказується, що вантаж прямував «до кордону НАТО» і додається, що раніше порт Александруполіс використовувався «американоНАТОвцями» (ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς — 902.gr) для постачання зброї до України. Таким чином, читачеві пропонується припустити, що техніка на аварійному потязі також могла бути призначена для України. Також в новині вказано, що аварія викликала «занепокоєння серед мешканців регіону, які постійно бачать, як переміщуються військові матеріали, в той час як ніхто не знає про вміст закритих контейнерів, які перетинають міську структуру Александруполісу» — при  тому, що жодних підтверджень такого занепокоєння видання не наводить. 

Друга новина вже навіть не грається в об’єктивність — там повністю цитується виступ комуністів на пікеті біля місця аварії. Зокрема, там є такі слова: «Військова машина НАТО, яка разом зі своїм колегою з Росії вбиває народи України й Росії, готується втягнути у свій вир також народи інших регіонів, народ нашої країни». Та ще: «Ми закликаємо до посилення боротьби за вихід нашої країни з війни. Жодної причетності, жодної участі у війні, яка ведеться на території України. Це в інтересах і народу України, і народу Росії, і нашого народу. Тому що в Україні вбивають народ України та Росії через суперництво небагатьох, заради багатіїв». Дуже знайома риторика — на словах за мир і проти імперіалізму, а фактично — за те, щоб залишити український народ беззбройним перед російською агресією.

Оперативні повідомлення сайту 902.gr передрукувала низка інших грецьких сайтів, зберігаючи необʼєктивну подачу інформації.

Потяг з військовою технікою і контейнерами НАТО, який зійшов з рейок 2 грудня у місті Александруполіс. Добре видно танки M1 Abrams, які США не поставляли Україні Фото: 902.gr

На сайт грецьких комуністів послався й головний рупор російської пропаганди — РИА Новости. Не забули там ні відсилки до постачання зброї Україні, ні маніпулятивні заклики до «виходу Греції з війни».

Далі підключаються псевдосоціальні медіа — анонімні телеграм-канали. Наприклад, редактори каналу «Укропский фреш» з 15 тисячами підписників опублікували коротку вижимку з повідомлення РИА Новости, але спочатку поставили власний заголовок і лід, у якому дали волю фантазії: 

«Греческие коммунисты пускают под откос поезда НАТО.

В борьбе с оккупантами в Греции местные коммунисты вспомнили методы белорусских партизан времен Великой Отечественной войны». 

(Звідки знати російським пропагандистам, що в грецьких комуністів є власний, не менш суворий досвід партизанської війни, яку вони мали б шанс виграти, якби не зрада Москви, що залишила Демократичну армію Греції в ізоляції. Втім, про те, що Москва завжди зрадить, варто було б памʼятати й самим грецьким комуністам.)

І, нарешті, до справи підключається четверта ланка дезінформації — російський ЛОМ (чи то ЛСД — лідер суспільної думки), письменник і кандидат у воєнні злочинці Захар Прилєпін (306 тисяч підписників).

Він репостить фантастичне, а точніше відверто фейкове повідомлення каналу «Укропский фреш», не піддаючи його жодному сумніву, і лише питає: чому це в Греції комуністи поїзди під відкіс пускають, а в Україні російські патріоти — ні? 

Захар Прилєпін вважає, що проблема полягає у відсутності в Росії правильної школи диверсантів. Але ні, Захаре. Проблема ваша в тому, що рейкова війна — це інструмент боротьби проти окупантів. А окупанти тут — ви. 

Захар Прилепин

Захар Прілєпін  Фото: kp.ru

Отже, маємо ланцюжок дезінформації: проросійська політична група як джерело сумнівної інформації, місцеве проросійське медіа, яке цю інформацію легітимізує, російське пропагандистське медіа як потужний ретранслятор, а російські анонімні телеграмканали і блогери з багатотисячною аудиторією виступають як інтерпретатори, що не обмежені жодною відповідальністю. 

З невеличкого епізоду, який свідчить хіба що про незадовільний стан залізниці в Александруполісі, виросла дика історія про рейкову війну вигаданих грецьких партизан проти поїздів НАТО.

Варто додати, що про Александруполіс Кримський Центр журналістських розслідувань згадує вже не вперше. У розслідуванні Валентини Самар «Друзі окупації Криму у Греції» йдеться зокрема про мера Александруполіса Евангелоса Ламбакі, який підписав угоду про співробітництво з окупованим Сімферополем. Мер тоді запропонував використовувати порт Александруполіса для постачання товарів до Криму в обхід проток Босфору і Дарданелл. Краще б пан Ламбакі дружив не з окупантами у Криму, а з економічною географією.