Місія ООН зафіксувала 42 випадки насильницького зникнення людей в окупованому Криму

Новини
Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер Фото: uacrisis.org

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні за час після незаконної анексії Криму Росією зафіксувала 42 випадки насильницького зникнення людей.

Про це заявила голова місії Фіона Фрейзер під час презентації в Києві доповіді про ситуацію з правами людини на тимчасово окупованих територіях Криму і Севастополя, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Протягом звітного періоду (з 13 вересня 2017 року до 30 червня 2018 року – ред.) ми задокументували чотири нові випадки насильницьких зникнень, через що загальна кількість відомих випадків з початку окупації зросла до 42», – сказала Фрейзер.

Також вона зазначила, що в Криму тривають довільні арешти і утримання під вартою: тільки за останні 10 місяців представники місії ООН задокументували 11 арештів, для яких не було жодних правових підстав.

Голова моніторингової місії ООН підкреслила, що в цілому в Криму тривають випадки порушення прав людини, за останні 10 місяців відчутних поліпшень не спостерігалося. Вона підкреслила, що саме кримські татари як корінний народ Криму відчувають «непомірні утиски».

«Ми закликаємо владу РФ в Криму припинити довільні обшуки об’єктів приватної власності, що належать кримським татарам, і утриматися від примусового застосування в Криму законодавства РФ. Ми також закликаємо РФ виконати постанову Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу», – зазначила Фрейзер.

Разом з тим вона додала, що за весь час окупації Росією Криму жоден порушник прав людини не було притягнутий до відповідальності за випадки довільних арештів, тортур і насильницьких зникнень, а на анексованому півострові «панує атмосфера безкарності, відсутність об’єктивних розслідувань».