Захисна арка над четвертим блоком ЧАЕС введена в експлуатацію і передана Україні

Новини
Фото: Facebook Anton Usov

Новий безпечний конфайнмент (захисна арка), побудований над саркофагом, який закриває зруйнований в 1986 році четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), введений в експлуатацію і офіційно переданий Україні.

Про це повідомив старший радник із зовнішніх зв’язків Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Антон Усов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Через 22 роки після організації Чорнобильського Фонду «Укриття», Новий Безпечний Конфайнмент пущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародне співтовариство зібрало 1,5 млрд євро на реалізацію проекту. Внесок ЄБРР склав понад 700 млн євро», – зазначив Усов.

Фото: Facebook Anton Usov

Він нагадав, що за проектом конфайнмент прослужить мінімум 100 років і допоможе вирішувати завдання розбирання саркофага над четвертим енергоблоком і самого зруйнованого реактора ЧАЕС.

Фото: Facebook Anton Usov

В свою чергу президент України Володимир Зеленський заявив, що Чорнобильську зону відчуження потрібно перетворити в одну з точок зростання України.

«Сьогодні я підписав Указ, який стане початком перетворення зони відчуження на одну з точок зростання нової України. Щонайперше ми створимо «Зелений коридор» для туристів та приберемо передумови для корупції», – написав він у мікроблозі Twitter.

На його думку, Україна повинна показати Чорнобиль світу – вченим, екологам, історикам, туристам.

«На жаль, зона відчуження досі є символом корупції – силовики збирають з туристів хабарі, нелегально вивозиться металобрухт та використовуються природні ресурси. Усе це ми скоро припинимо», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо:

  • Будівництво нового безпечного конфайнмента над старим об’єктом «Укриття» почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які були підняті і успішно з’єднані в 2016 році. Усередині арки НБК встановлений кран для демонтажу існуючого старого саркофага і залишків четвертого енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років. Його будівництво обійшлося в 1,5 млрд євро.
  • У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС здійснювалися пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання і технологічних систем конфайнмента. В кінці квітня 2019 року НБК був введений в режим пробної експлуатації. Після проведення пробної конфайнмент буде перебувати в дослідницько-промислової експлуатації, яка триватиме близько року. За її підсумками ЧАЕС отримає відповідну ліцензію і перейде до повноцінної експлуатації та демонтажу конструкцій «Укриття».