Зеленський підписав указ про призов на строкову військову службу у 2020 році з 18 років

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 16 січня підписав указ про військовий призов у 2020 році, згідно з яким планується призвати на строкову військову службу, починаючи з 18 років. При цьому міністр оборони Андрій Загороднюк роз’яснив, що призов на строкову службу 18-ти і 19-річних юнаків відбуватиметься тільки за їхнім бажанням.

Указ №13/2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році», опублікований на президентському сайті.

«Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу: в квітні-червні 2020 року; в жовтні-грудні 2020 року», – йдеться в документі.

Указом Кабінету Міністрів України доручено визначити кількість громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу в 2020 році.

Документ також передбачає звільнення в запас військовослужбовців строкової служби в два етапи: у квітні-червні 2020 року та у жовтні-грудні 2020 року.

Водночас міністр оборони України Андрій Загороднюк пояснив, що призов на строкову службу 18-ти та 19-річних юнаків відбуватиметься лише за їхнім бажанням. Примусового призову хлопців віком до 20 років не буде.

«Призивати на строкову службу 18-ти та 19-річних юнаків не будуть, за виключенням тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних Сил України», – заявив міністр.

Він також зауважив, що вік призову з 18 років чітко прописаний у законі і ніколи не змінювався. Тому указ президента про призов 2020 року виданий відповідно до вимог чинного законодавства України, додав Загороднюк.

«Водночас, ми отримуємо чимало звернень і побажань щодо можливості проходити строкову службу саме з 18 років. Аргументація – раціональне планування молодою людиною своїх подальших кроків щодо навчання, працевлаштування та особистого життя», – вказав міністр.

Він підкреслив, що під час призову у 2020 році повістки отримають, як і раніше, молоді люди від 20 років. А ті українці, кому виповнилося 18 та 19 років – за їхнім власним бажанням. «Ніхто з хлопців до 20 років до проходження строкової служби примусово залучатися не буде», – сказав керівник оборонного відомства.

Також він нагадав, що військовослужбовці строкової військової служби не залучаються для виконання завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив, що призов громадян до лав Збройних сил України буде збережено, а вік призовників буде підвищено з 18 до 20 років, при цьому призовники гарантовано не потраплятимуть до зони проведення Антитерористичної операції на сході України.
  • Згодом Порошенко щорічно до 2019 року включно підписував укази про призов на строкову військову службу осіб чоловічої статі, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 20 років, але вони не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.