Бетонні господарі Ірпеня

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Ірпінь – одне з найулюбленіших міст переселенців з Криму та Донбасу. Шість років тому багато хто з них приїздив ще в зелене місто, проте наразі люди протестують: на місці зелених зон вирубуються дерева та зводяться нові забудови.

Цього року в Ірпені прокотилася нова хвиля протестів через наступ забудовників на зелені зони міста. Замість дерев, що захищали мешканців від викидів заводу Екософт біля ЖК Котляревський, ведеться будівництво. На вулиці Найкраща на місці лісу виріс ЖК Грінплейс, а на місці парку Героїв Небесної сотні, створеного мешканцями самостійно, планують побудувати супермаркет АТБ.

Сумнозвісна ділянка площею 28 соток на вулиці «11 лінія» – відоме місце протистояння мешканців міста, з одного боку, та керівництва міськради і забудовників з іншого ще з 2015 року. Тоді активісти відвоювали цю ділянку, знесли паркан і у 2019 році засадили парк, давши йому назву Героїв Небесної сотні.

Антон Мирончук – керівник і співвласник компанії “Смарт Універсал груп”, яка є суборендатором ділянки. За даними кадастрової карти, земля і досі у комунальній власності з цільовим призначенням «для будівництва багатоповерхівки». Однак наразі цікавість до неї проявляє ще й “Корпорація АТБ”, яка проводить опитування людей щодо будівництва на цій ділянці чергового супермаркету своєї мережі.

Детальніше – в сюжеті Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.