Заборонити весь російський експорт, включно з продовольством, цілком реально – Андрій Клименко

Новини
Клименко
Андрій Клименко, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews Фото: investigator.org.ua

Країни-партнери України можуть зупинити незаконний експорт Росією краденого українського зерна, заборонивши весь російський експорт, включно з продовольством, яким рф сьогодні шантажує світ.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив Андрій Клименко, засновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень та редактор експертного порталу BlackSeaNews в ефірі програми «Питання національної безпеки».

«У мене є повна впевненість, що за деякий не дуже великий час ми до цього дійдемо. Знайде світ зерно в резервах США, Канади, інших великих виробників. Ця робота ведеться, є відповідні сигнали на зустрічах того ж Держсекретаря США, урядовців інших країн. Я впевнений, що світ, як кажуть, розрулить цю ситуацію. На мій погляд, йдеться про декілька місяців», — вважає експерт.

При цьому він наголосив, що повідомлення ЗМІ щодо начебто пом’якшення або скасування західних санкцій на експорт продовольства з рф не відповідають дійсності, бо таких обмежень США та ЄС ніколи не запроваджували.

Андрій Клименко повідомив, що останні місяці рф тільки з портів Чорного моря експортувала 12-14 млн тонн нафти і нафтопродуктів. До 70% цих вантажів імпортується країнами ЄС і доставляється суднами європейських судновласників, переважно з Греції, яка має один з найбільших танкерних флотів у світі. На його думку, світ вже зараз має знайти для Греції компенсатори.

«Світ має допомогти, щоби ці танкери не встали, щоби не стали безробітними десятки тисяч грецьких моряків, а бюджет не доотримав кошти. Тоді ця проблема вирішилась би, бо немає в світі такого флоту, який замінив би Грецію на цьому ринку», — додав Андрій Клименко.

Читайте також: Андрій Клименко: Злочинний «зерновий експрес» зупинить тільки заборона усього російського експорту, включно з продовольством