Війна Росії проти України: хроніка 25 липня

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з гаубиці M777 Фото: АрміяInform

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:30 Європейська мовна спілка (EBU) та BBC офіційно підтвердили, що пісенний конкурс Євробачення 2023 року проводитиме Велика Британія від імені мовника-переможця 2022 року, української телекомпанії UA:Суспільне мовлення. Україна відразу потрапить у фінал 67-го конкурсу Євробачення.

18:13 Удари Збройних сил України по Антонівському, Дар’ївському і Каховському мостам окупованої Херсонщини значно ускладнили логістику російських загарбників. Спроба окупантів відремонтувати мости не допоможе їм стримати наступ українських військ.

17:24 Колишньому міністру закордонних справ Костянтину Грищенку та ексміністру юстиції Олександру Лавриновичу повідомлено про підозру в державній зраді через погодження ними Харківських угод, за якими термін базування Чорноморського флоту рф у Криму був подовжений з 2017 до 2042 року.

16:33 Українські десантники влучним пострілом із ПЗРК «Ігла» збили російський бойовий вертоліт Ка-52 «Алігатор».

16:03 Українські Збройні сили вже отримали три перші німецькі зенітні самохідні установки Gepard та снаряди до них з тих 15 ЗСУ, які Німеччина мала передати Україні.

15:16 У Мелітополі окупанти намагаються відновити злітно-посадкову смугу аеродрому на колишньому місці базування 25-ї бригади транспортно авіації. Для цього частково відновлено потужності місцевого заводу з виробництва бетону «Моноліт Плюс».

14:45 Президент України Володимир Зеленський 25 липня звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

13:26 У Маріуполі окупанти готуються до перевалки краденого українського зерна. 24 липня були зафіксовані перші зерновози, що рухалися в бік порту.

12:25 СБУ встановила особи всіх колаборантів і зрадників, які вступили до створеного російськими окупантами так званого «головного управління МВС Херсонської області», 14 з них – колишні працівники Національної поліції. Їм оголошено про підозру у колабораційній діяльності.

11:12 Британська розвідка зазначає, що російські війська продовжують зазнавати труднощів із ремонтом бойової техніки, яка була пошкоджена під час бойових дій в Україні.

10:28 Збройні сили України точним ударом по готелю в окупованому місті Красний Луч на Луганщині, де розташовувався командний пункт одного з підрозділів російських військ, знищили 100 окупантів.

09:50 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.07 орієнтовно склали:

особового складу – близько/ about 39700 (+180) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1730 (+8) од,
бойових броньованих машин ‒ 3950 (+8) од,
артилерійських систем – 876 (+7) од,
РСЗВ – 257 (+2) од,
засоби ППО – 116 (+3) од,
літаків – 222 (+1) од,
гелікоптерів – 188 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 719 (+5),
крилаті ракети – 174 (+4),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2832 (+9) од,
спеціальна техніка – 73 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

09:25 Російські окупанти намагалися атакувати українські позиції в останніх не захоплених ними населених пунктах Луганщини з трьох сторін, та, попри докладені зусилля, були змушені відійти.

08:46 Російські війська вночі 25 липня обстрілювали зі ствольної артилерії та ракетних систем залпового вогню три райони Дніпропетровщини. Постраждала 10-річна дитина.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Слобожанському напрямок ворог продовжує вести бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення просування Сил оборони у бік державного кордону.

На Харківському напрямку здійснював вогневе ураження наших позицій із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Малинівка, Борщова, Іванівка, Питомник, Нове, Руські Тишки, Петрівка, Дементіївка, Гусарівка, Прудянка, Шаповалівка, Рубіжне, Шевелівка, Дуванка, Мосьпанове, Руська Лозова та Михайлівка. Завдав авіаційного удару біля Прудянки, Петрівки та Явірського.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження позицій підрозділів Сил оборони із застосуванням усіх наявних вогневих засобів поблизу Норцівки, Богородичного, Петрівського, Барвінкового, Костянтинівки, Нової Дмитрівки, Долини, Нової Миколаївки, Карнаухівки, Дібровного та Чепіля.

На Краматорському напрямку обстріли зафіксовано біля Кривої Луки, Платонівки, Сіверська, Верхньокам’янського, Званівки, Івано-Дар’ївки та Спірного. А авіаудари – неподалік Григорівки і Серебрянки. Штурмові дії в напрямках Берестове – Івано-Дар’ївка та Верхньокам’янка – Івано-Дар’ївка українські воїни відбили та змусили окупантів відкотитися назад. Противник веде наступ неподалік Спірного, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку, з метою руйнування оборонних позицій, ворог обстрілював райони населених пунктів Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Яковлівка, Курдюмівка, Бахмут, Весела Долина, Новолуганське, Зайцеве та Травневе. Відзначено польоти БпЛА противника в районі Краматорська. Окупанти завдали авіаударів біля Соледара, Покровського та території Вуглегірської ТЕС. Штурм у напрямку Вершина – Луганське завершився для них провалом та відходом назад. Ворог веде наступ в напрямку Миронівське – Луганське, бойові дії тривають.

На Авдіївському Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противника не відзначено. З метою сковування дій наших військ здійснював обстріли позицій із ствольної і реактивної артилерії та озброєння танків вздовж лінії зіткнення. Ворог завдав авіаударів біля Шевченко, Веселого та Полтавки. Вів повітряну розвідку над Омельником, Щербаками, Новоданилівкою та Малинівкою.

На Південнобузькому напрямку відзначено артилерійські обстріли в районах населених пунктів Потьомкине, Червонопілля, Квітневе, Киселівка, Партизанське, Первомайське, Луч, Посад-Покровське, Благодатне, Шевченкове, Прибузьке, Степова Долина, Нова Зоря. Ворог здійснює інтенсивне ведення повітряної розвідки БпЛА. Також завдав авіаційного удару неподалік Білогірки.

За наявною інформацією, поза пунктами базування перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».