Росіяни продають вкрадену в українських власників нерухомість через аукціони

Новини
Будівля Мелітопольської державної об’єднаної податкової інспекції. Фото: googleusercontent.com

Окупаційне «міністерство майнових відносин» на захопленій частині Запорізької області на торгах продає так зване «безхазяйне майно» — це об’єкти нерухомості, що були тимчасово залишені власниками, які виїхали на підконтрольну Україні територію або за кордон.

Про це йдеться в дослідженні Центру журналістських розслідувань Продати крадене. Як колаборанти пилять бюджет та продають захоплену нерухомість українців.

Список нерухомості публікується на сайті окупаційної адміністрації. Якщо власник не зареєструє права на неї у російській юрисдикції — майно буде виставлене на аукціон. Тобто вкрадене буде продане далі.

Торги проводить так зване «міністерство майнових відносин». Станом на 11 січня 2023 року, відбувся продаж двох лотів.

Лот № 1 — нежитлове приміщення площею 169 квадратних метрів на першому поверсі будинку № 22 на проспекті Богдана Хмельницького. Це триповерхова будівля у центрі Мелітополя, на першому поверсі якої розміщувалися різні магазини та банк.

Будинок, в якому була виставлена на продаж нерухомість. Скріншот з google maps

Перемогла кримська компанія «Оценочные решения» (ИНН 9102284950), зареєстрована тільки у вересні 2022 року в селищі Аграрному окупованого Криму. Засновник та керівник — кримчанин Михайло Ковпаков.

Ковпаков Михайло Вікторович, засновник та директор російської ТОВ «Оценочные решения». Фото з соцмереж

Лот № 2 — нежитлове приміщення площею 122 квадратних метри на першому поверсі будинку № 36 на проспекті Богдана Хмельницького. Дістався фірмі «Топливная компания Гефест+», зареєстрованій у серпні 2022 року в селі Піонерське Сімферопольського району. Засновниця — Ангеліна Серегіна.

  • Детальніше дивіться в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 січня 2023 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter