Парламент Швеції схвалив передачу танків Leopard 2 Україні

Новини
Leopard 1

Шведський Риксдаг схвалив пропозицію уряду країни про передання Україні нового пакета військової допомоги, який містить самохідні артилерійські установки Archer і танки Leopard 2.

Відповідно до ухваленого парламентом рішення, уряд Швеції може передати Україні військове обладнання та боєприпаси на загальну суму 6,2 мільярда крон (554 мільйона євро). Йдеться зокрема про танки Leopard 2, САУ Archer та легку протитанкову зброю Robot 57.

Як зазначили у парламенті, уряд йде на такий крок бо підтримка України відповідає національним інтересам Швеції.

Крім того, уряду Швеції дозволили ухвалити рішення про продаж 14 артилерійських установок типу Archer Великій Британії, яка раніше передала Україні свої AS90.

Шведська самохідна артилерійська установка Archer Фото: BAE Systems

Для фінансування цієї пропозиції асигнування на Збройні сили Швеції протягом 2023 року будуть збільшені на 730 мільйонів шведських крон, а на період до 2028-го, за оцінками уряду країни, витрати мають сягнути 6,1 мільярда крон.

Станом на сьогодні дев’ять країн заявили про свій намір передати Україні понад 150 танків Leopard.

Київ протягом багатьох місяців закликав Берлін надати танки, однак німецькі посадовці відкидали ці запити, наголошуючи, що Німеччина не готова ухвалювати відповідні рішення одноосібно і має узгоджувати такі кроки з союзниками, зокрема США.

До останнього часу Вашингтон також відмовлявся постачати Україні свої танки Abrams, посилаючись на складність їхнього обслуговуванні і високу вартість забезпечення роботи. Однак напередодні низка американських ЗМІ повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена цього тижня оголосить про надання Abrams Україні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.