Відкрито провадження за фактами розкрадання в особливо великих розмірах екс-власниками Приватбанку – ЗМІ

Коломойский Игорь
Екс-власник Приватбанку Ігор Коломойский

Генеральна прокуратура, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрили і розслідують кілька кримінальних проваджень за фактами розкрадань в особливо великих розмірах екс-власниками Приватбанку.

Про це пише видання Економічна правда з посиланням на джерела в правоохоронних органах, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Перший епізод стосується заволодіння службовими особами Приватбанку державними коштами Нацбанку України, виділених банку на рефінансування.

Відзначається, що посадові особи банку протягом 2014 року видали кредити під заставу майнових прав на товар 42 резидентам, підконтрольним групі «Приват», засновниками яких є 51 нерезидент з «приватівськими корінням». Вони, в свою чергу, уклали сумнівні угоди, здійснивши 100% передоплату, перерахувавши гроші на рахунки інших нерезидентів з метою нібито отримання товарів. Загальну суму в розмірі 18,9 млрд. грн. отримали кілька компаній.

Другий епізод стосується кредитів, виданих на пов’язані з групою «Приват» компанії. Стверджується, що 16 грудня 2016 року екс-службовці банку аналогічно провели незаконні банківські операції з іншими, пов’язаними з банком юрособами. Наприклад, був укладений кредитний договір на суму 3,2 млрд гривень з компанією ТОВ «Новафарм».

Крім того, протягом 2008-2016 років Приватбанк надав кредит ряду компаній на заздалегідь невигідних економічних умовах для банку. Середня ставка по кредиту становила 10,5%, а Приватбанк залучав ресурс в той час під 17%. Як відзначають в правоохоронних органах, відповідні компанії «мали ознаки фіктивності».

Забезпеченням за цими кредитами виступали застави на суму близько 267 млрд. грн., з яких майнових прав на суму 237 млрд. грн., що становить майже 90% від усього портфеля застав.

Четвертий епізод також стосується розтрати грошових коштів в особливо великих розмірах. Також через видачу кредитів на невигідних умовах. Заборгованість по 20 кредитними договорами, які не забезпечені майном, становить понад 1,5 млрд. грн.

За інформацією Генпрокурора Юрія Луценка, на сьогоднішній день у «справі Привату» заарештовано все нерухоме майно та земельні ділянки ТОВ «ПріватОфіс» і ТОВ «Ключове рішення» – 769 об’єктів.

Крім того, Генеральна прокуратура протягом останніх тижнів активно допитує членів кредитного комітету Приватбанку. «Готуються підозри. Також ГПУ вивчає документи і допитує ряд працівників Нацбанку, які мали контролювати процеси в Приватбанку», – розповів виданню генпрокурор.

Також у цій справі вже проведено десятки обшуків, спрямовані міжнародні доручення для направлення компетентним органам Кіпру, Великобританії, Британських Віргінських островів, проведена виїмка документів у відділеннях Приватбанку і призначено десятки експертиз.