Суд дозволив Генпрокуратурі затримати екс-мера Києва у справі про вертолітний майданчик Януковича

Суд дозволив слідчим Генпрокуратури затримати колишнього мера Києва Леоніда Черновецького для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона нагадала, що Управління з розслідування злочинів здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного будівництва об’єкта інженерної та транспортної інфраструктури (вертолітного майданчика) на Парковій дорозі в Києві.

14 липня колишньому міському голові Києва Черновецькому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України. З огляду на, що підозрюваний ухиляється від слідства і його місцезнаходження невідоме, отримано дозвіл суду на його затримання, додала Сарган.

За версією слідства, Черновецький причетний до незаконного вилучення, зміни цільового призначення і передачі особливо цінних земель в оренду для будівництва вертолітного майданчика. Також йому закидають заниження орендної плати за землю та знищення об’єкта археологічної спадщини.

Збитків територіальній громаді міста Києва оцінюється в 250 млн гривень.

Нагадаємо, вертолітний майданчик в Києві була відкрита 6 червня 2012 року, вона знаходиться в декількох сотнях метрів від Верховної Ради. Її повинен був використовувати тодішній президент Віктор Янукович, щоб добиратися з Межигір’я, але він так і не зробив жодного польоту.

Черновецький в Україні зараз не проживає.

Леонід Черновецький був мером Києва з 2007-го по липень 2012 року. Призначений після нього главою КМДА Олександр Попов заявляв про те, що Київ втратив 60-70 млрд грн від незаконного відчуження землі в період 2007-2010 рр.