«Paradise Papers» викрили офшорні зв’язки «друзів» Трампа

Корупція

Щонайменше 13 людей з найближчого оточення президента США Дональда Трампа фігурують в списках «Paradise Papers».

Про це повідомляє офіційний сайт Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань, передає Центр журналістських розслідувань.

У документах вказані міністр торгівлі Уілбур Росс, держсекретар Рекс Тіллерсон і віце-голова наглядової ради Федерального резерву США Рендел Куарлес.

Також серед власників офшорних рахунків фігурують радник Трампа Томас Баррак-молодший, гендиректор компанії Blackstone Group Стівен Шварцман, радник президента Карл Ікахн і головний радник Трампа з питань економіки Гері Кохно.

Крім цього, повідомляється про 6 донорах президентської кампанії Трампа: магнат казино Шелдон Адельсон, магнат нерухомості Джеффрі Палмер, мільярдер Чарльз і Девід Кохи, топ-донор республіканців Пол Елліот Сінгер, мільярдер Стів Уїнн і гендиректор компанії Renaissance Technologies Роберт Мерсер.

Навесні 2017 року учасники програми Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили проект «Панама Пейперз», отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали «Передайза Пейперз» або «Документи з райських островів».

У цих документах також фігурує офшор президента Петра Порошенка. Нові дані дозволили журналістам припустити, що Порошенко створив офшорну компанію не для того, щоб передати «Рошен» в «сліпий траст», а щоб мінімізувати податки.