Суд арештував офшорні рахунки, на які виводили гроші з «вишок Бойка»

Корупція

Печерський суд Києва 19 січня низкою ухвал арештував рахунки офшорних компаній, на які, за даними слідства, надходили кошти від закупівлі так званих «вишок Бойка».

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на дані судового реєстру, передає Центр журналістських розслідувань.

За матеріалами справи, у 2011 році ДАТ «Чорноморнафтогаз» придбав дві морські бурові установки на суму $800 млн при реальній їх вартості $389 млн. Постачальниками стали компанії «Highway Investment Processing LLP» і «RIGAS KUGU BUVETAVA».

Збиток «Чорноморнафтогазу» на суму понад $400 млн підтверджений висновком судово-економічної експертизи від 12.12.2016.

У матеріалах справи є покази свідка, «який брав участь у вчиненні вказаного злочину» і показав, як було витрачено ці гроші. Із тексту судового рішення відомо, що цей свідок – власник і Голова правління латвійської компанії-судноверфі «RIGAS KUGU BUVETAVA». (За даними ЗМІ фактичним власником компанії є латвійський мільйонер Василій Мельник).

Він розповів про рух тільки частини коштів – $135 млн.

У слідства є дані про бенефіціарів цих компаній, але в рішенні суду їх імена приховано.

«Але, наприклад, SILVER STAR INTERNATIONAL L.L.C. згадується в іншому рішенні суду 2015 року стосовно обшуку сейфу Наталії Кацуби 1957 р.н. У сейфі латвійського банку цієї жінки знайшли $1,1 млн. Обшук проводився у справі про ухилення від сплати податків. SILVER STAR INTERNATIONAL L.L.C. значилась у списку компаній, які використовувалися «для покриття особистих витрат і … витрат членів сім’ї» фігуранта справи.

Фото: Радіо Свобода

Наталія Кацуба – мати Сергія Кацуби, колишнього народного депутата від Партії регіонів, який обіймав керівні посади у НАК «Нафтогаз України» у 2010-2012 рр., а також був членом наглядової ради «Чорноморнафтогазу».

Інший син Наталії Кацуби Олександр також був замголови правління НАК «Нафтогаз України» і членом наглядової ради «Чорноморнафтогазу». У зв’язку з кримінальною справою за різними епізодами щодо зловживань у НАК «Нафтогаз Україна» Олександр Кацуба заплатив 100 млн відшкодування до державного бюджету, навесні 2017 р. уклав з прокурором угоду про визнання винуватості і вийшов на свободу.

Батько братів Кацуб Володимир Кацуба нині є народним депутатом від партії «Відродження». З Наталією Кацубою він офіційно розлучений», – пише видання.

Нагадаємо, в ході розслідування кримінального провадження стосовно злочинної організації екс-президента України Віктора Януковича українські правоохоронці оголосили про новий підозрі і оголосили в розшук екс-прем’єра Миколи Азарова і колишнього главу Нацбанку Сергія Арбузова.

10 липня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що колишній заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Кацуба пішов на угоду зі слідством і дав свідчення щодо організаторів закупівлі так званих «вишок Бойка».

Олександр Кацуба пішов на угоду зі слідством і дав свідчення на членів організованої злочинної групи, учасником якої він був. Кацуба також заплатив 100 млн гривень і був засуджений до 18 місяців позбавлення волі. Після винесення вироку він був звільнений в залі суду по так званому «закону Савченко».