Великобританія зобов’язала заморські території розкрити імена власників офшорів

Корупція

Великобританія зобов’язала свої заморські території, зокрема, Кайманові острови і Британські Віргінські острови, до кінця 2020 року розкрити імена власників зареєстрованих там активів, щоб спробувати вирішити проблему корупції та ухилення від сплати податків.

Про це повідомляє агентство Reuters, передає Центр журналістських розслідувань.

Державний міністр Великої Британії у справах Європи і США Алан Дункан повідомив британському парламенту, що уряд підтримає поправку, представлену двома депутатами в рамках обговорення закону про боротьбу з відмиванням грошей.

Багато британських територій мають великі сектори фінансових послуг, оскільки вони стягують низькі податки, а власність підприємств не має прозорості.

До сих пір ці податкові гавані відмовлялися розкривати імена бізнесменів, які володіють активами в їх юрисдикції. Ініціатори законопроекту вважають, що така секретність дозволяє відмивати гроші, сприяє корупції, кримінальної діяльності та утискам, в тому числі в Росії.

Цей крок був названий головною перемогою кампанії по боротьбі з ухиленням від сплати податків та відмиванням грошей.

«Це новини, яких ми очікували. Це великий крок в боротьбі з ухиленням від податків і корупцією, що так дорого коштує країнам, що розвиваються», – сказав Саймон Кіркленд, учасник кампанії «Christian Aid».

У той же час, прем’єр-міністр Британських Віргінських островів Орландо Сміт вже заявив, що він «глибоко стурбований» подіями в Лондоні, називаючи нову політику прозорості «глибоко помилковою».

«Це не тільки порушення довіри, але і ставить під сумнів наші відносини з Великобританією і конституційні права людей Британської Колумбії», – сказав він.

У той же час ця поправка не поширюється на Острів Мен і Нормандські острови, оскільки британський парламент не має права нав’язувати їм свою волю.

Раніше видання The Times з посиланням на експертів неурядової організації Global Witness, яка займається боротьбою з корупцією і порушенням прав людини в країнах-експортерах природних ресурсів, повідомило, що громадяни РФ зберігають на британських офшорних рахунках 34 млрд. фунтів стерлінгів (близько 47 млрд дол). При цьому велика частина цих коштів – близько 30 мілрд фунтів стерлінгів, зберігається в компаніях, зареєстрованих на Британських Віргінських островах.

За даними Global Witness, росіяни зберігають в офшорах в п’ять разів більше коштів, ніж громадяни РФ розмістили безпосередньо на території самої Великобританії. За останні 10 років через британські офшори пройшли понад 110 млрд фунтів стерлінгів, пов’язаних з Росією. Більше половини цих коштів – через Британські Віргінські острови.