Україна втрачає більше $4 млрд на рік через корупцію на митниці – ЗМІ

Корупція
Customs control zone sign (written in Russian and English) on a fence with barbed wire with the gray skies in the background. A concept of Russian sanctions, bans, border and trade.

Україна через корупцію на митниці щорічно втрачає до $4,8 млрд.

Про це повідомляє німецьке видання Süddeutsche Zeitung з посиланням на митні і транспортні накладні з 520 митниць країни, передає Центр журналістських розслідувань.

Видання стверджує, що на українській митниці на ввезених в країну товари в процесі реєстрації змінюють маркування, перейменовуючи їх, наприклад, з парасольок в щітки, дзеркала або картонні коробки. Відзначається, що в результаті таких схем тільки на одній партії вантажу держава втрачає тисячі доларів.

У махінаціях на митниці, за даними німецького видання, беруть участь співробітники поліції, прокуратури та СБУ. Для нелегальних угод створюються нові фірми, контрольовані людьми, пов’язаними з співробітниками митниці, прокуратури та офіцерів поліції.

Згідно з результатами проведеного в 2018 році PricewaterhouseCoopers (PwC) опитування, в Україні хабарництво і корупція залишаються основними видами економічних злочинів, які негативно впливають на діяльність українських організацій. Тільки за останні два роки від цих злочинів постраждали 48% опитаних компаній (всього в опитуванні взяли участь 101 компанія), а кожен третій український респондент (33%) отримував пропозицію про хабарі.

Найбільш поширеними видами злочинів, з якими найчастіше стикаються українські компанії – незаконне привласнення майна (46%), шахрайство в сфері закупівель (33%) та управління персоналом (33%), а також кіберзлочини (31%).