НАЗК передасть до суду матеріали на Зеленського через його декларацію

Корупція
Президент України Володимир Зеленський, Одеса 05.06.2020 Фото: president.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції вручило два адмінпротоколи про адміністративне правопорушення президенту Володимиру Зеленському через недекларування змін у майновому стані. Обіцяють направити матеріали до суду.

Про це повідомляє НАЗК.

«Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вручило два протоколи про адміністративне порушення Президенту України Володимиру Зеленському в зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни у майновому стані», – повідомляє НАЗК.

У НАЗК підтвердили, що президент особисто повідомив про факт порушення.

Зазначається, що він дійсно здійснив купівлю-продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Їх загальна вартість перевищувала 50 прожиткових мінімумів.

Таким чином Зеленський мав протягом 10 днів внести до декларації повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

«Такого повідомлення до Реєстру не надійшло», – зазначили в НАЗК.

Тому 7 липня голова агентства Олександр Новіков склав та вручив Президенту два протоколи у зв’язку з адміністративними порушеннями (стаття 172-6 КУпАП). Вказується, що відповідні матеріали будуть передані до суду.

«Рівність громадян перед законом є базовим принципом, закладеним у Конституції України і основною засадою діяльності НАЗК. Незважаючи на посаду, матеріальний стан і соціальне положення усі громадяни мають слідувати законам України», – підсумували в агентстві.

Водночас президента України не можна притягнути до відповідальності під час перебування його на посаді.

7 липня президент Володимир Зеленський заявив, що готовий понести покарання, адже торік не задекларував зміни у майновому стані.

Нагадаємо:

  • До президентських виборів кандидат Зеленський запевняв, що добровільно піде у відставку, якщо порушить закон. Водночас, ці слова він сказав під час обговорення корупційних дій та ймовірної до них причетності.
  • Сім’я президента Володимира Зеленського в 2019 році отримала 5,1 млн грн прибутку в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики, а також витратила на придбання ОВДП 5,2 млн грн – це 50 прожиткових мінімумів. Однак глава держави вчасно не вніс відповідні зміни до Реєстру декларацій і готовий нести за це відповідальність.