Мільярди із «ковідних» коштів витратили на товари, які до боротьби з пандемією не мають жодного стосунку – Bihus.Info

Корупція
самоизоляция
Фото: dzerkalo.media

Майже половину коштів із 35 мільярдів гривень, які витратили на «ковідні закупівлі», пішла на товари й послуги, які до боротьби з пандемією не мають жодного стосунку.

Про це йдеться в сюжеті Павла Лісниченка для Bihus.Info.

Журналісти встановили, що окремі структури процедуру «ковідних закупівель» використовували для закупівлі палива, кормів для тварин, спортивного інвентаря, новорічних подарунків чи продуктів харчування. Окрім цього, журналісти й експерти регулярно фіксували факти суттєвих переплат. Для прикладу в один і той самий період одні й ті ж китайські концентратори OLV-10 купували і по 30 і по 60 тисяч гривень за одиницю.

«Загалом, аудитори Держаудитслужби за період дії «нових правил» нарахували порушень на 407 мільйонів гривень. Втім, штраф, передбачений законом за уникнення торгів, коливається від 25.5 до 51 тисяч гривень, а переплату на ковідних торгів довести взагалі майже неможливо. Відповідно санкції не співмірні з мільйонними оборотами.

Депутати дозволили за «ковідною процедурою» купувати виключно ліки, вакцини, медичне обладнання, медичні розхідники і системи постачання медичних газів, а решту товарів і послуг вивели в «спрощену процедуру». Остання є певним компромісом між практично безконтрольними «ковідними» і звичними та врегульованими відкритими торгами. Тобто конкуренція можлива, але якщо прийде лише один учасник – теж нормально. Єдина вимога до «спрощених ковідних закупівель» – необхідність обгрунтувати, що закупівля дійсно необхідна для боротьби з пандемією. А далі купуй фактично будь що на будь яку суму», – йдеться в сюжеті.

Команда StateWatch запустила веб-сайт “Контроль COVID-витрат” health.statewatch.org.ua.

На початку вересня голова МВС Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо надання додаткових 1,979 мільярдів гривень на доплати поліцейським з Фонду боротьби з COVID-19 під час карантину.

На початку грудня 2020 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням про надання додаткових 126,3 млн грн із Фонду боротьби з COVID-19 на доплати працівникам структур МВС.

  • Кожен п’ятий хворий на коронавірус в Україні – медичний працівник. Серед причин високої захворюваності називають недостатню забезпеченість лікарень засобами індивідуального захисту – вона сягає лише 66 відсотків. Між тим, Міністерство охорони здоров’я укладає із сумнівною компанією контракти на постачання захисних медичних костюмів з Китаю за завищеними цінами, блокуючи натомість закупівлі вже готових недорогих костюмів від українського виробника. Та навіть дорогих китайських костюмів українські медики так і не побачили. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Костюмована корупція в МОЗ
  • Благодійний фонд «Надія живе», засновником якого є син радника міністра внутрішніх справ, протягом останніх 7 місяців отримав майже 179 тон вживаного одягу й білизни з-за кордону у вигляді гуманітарної допомоги. Однак організації, яким згодом мали безоплатно передавати вживані речі, досі допомоги не отримали, йдеться в блозі «Таємниці слідства» журналістів Слідство.Інфо.