СБУ підтвердила розслідування Bihus.Info: дружина і родичі ексрозвідника Семочка мають паспорти РФ

Корупція
Сергій Семочко, колишній 1-й заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України Фото: Youtube Телеканал ZIK

Служба безпеки України підтвердила наявність громадянства РФ, чинних російських паспортів РФ та російських податкових номерів у дружини та родичів колишнього заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, який раніше це заперечував.

Про це виданню Bihus.Info стало відомо із відповіді СБУ на депутатське звернення.

Зокрема, у документі зазначено, що дружина Семочка Тетяна Лисенко, її дочка від першого шлюбу Анастасія Котон, чоловік Анастасії Володимир Котон і син Тетяни від попереднього шлюбу Станіслав Лисенко – мають громадянство Росії. У відповіді також зазначені серія і номер кожного паспорту й індивідуальні податкові номери.

Щодо дружини та зятя – це ті самі номери паспортів та ІПН, про які йшлося в журналістському розслідуванні Bihus.Info 5 років тому. Щодо падчерки – в документі СБУ зазначений уже актуальний паспорт, виданий після заміжжя та зміни прізвища (тому раніше опублікований журналістами старий паспорт на дівоче прізвище – нині значиться в російських базах як «недійсний, замінений на новий»). Щодо пасинка – це нова інформація, яка раніше не оприлюднювалася.

Розслідування про Сергія Семочка, колишнього топ-посадовця СБУ, а на той момент першого замголови СЗР, Bihus.Info опублікували у 2018 році. У матеріалі йшлося про тиск очолюваного ним підрозділу СБУ на фармринок та втручання в діалізні тендери, елітне майно неспівставної з офіційними доходами вартості, а також російські паспорти, отримані дружиною та низкою родичів Семочка, який до 2014 з родиною проживав у Криму.

Після публікації розслідування Семочко дав інтерв’ю, в якому заявив, що його дружина має лише український паспорт, а також подав на журналістів до суду з вимогою спростувати у тому числі історію про російські паспорти. Першу інстанцію Семочко виграв, по суті відрікшись від родичів. Одразу після цього журналістам арештували рахунки та майно, намагаючись змусити виконати рішення суду й спростувати розслідування ще до апеляції. Апеляція також стала на бік Семочка, однак касація скасувала усі попередні рішення й відправила справу на новий розгляд з нуля.

Семочко також все ще намагається поновитися на службу в СЗР через суд. Через півроку після публікації розслідування його звільнили із СЗР, однак зробили це з очевидним (а відтак, вірогідно, свідомим) порушенням – коли той перебував на лікарняному. Відтак, було цілком очікувано, що Семочко одразу пішов до суду оскаржувати своє звільнення. В січні 2023 року його справу прийняла до розгляду Велика палата Верховного суду, де позов розглядатимуть 17 суддів. Дата розгляду поки невідома.