Меркель і Макрон закликали Путіна і Порошенко забезпечити перемир’я на Донбасі

Донбас

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон констатували, що після оголошення «шкільного перемир’я» ситуація на Донбасі не покращилася і закликали президентів РФ і України Володимира Путіна і Петра Порошенка докласти більше зусиль для повного припинення вогню в зоні конфлікту.

Про це йдеться в спільній заяві двох лідерів, текст якого опублікований на сайті уряду ФРН, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як наголошується в документі, після телефонної розмови в «нормандському форматі», який відбувся 22 серпня, ситуація з безпекою на сході України суттєво не покращилася, а узгоджене минулого тижня припинення вогню «дотримується не в повному обсязі».

«Ми наполегливо закликаємо президентів Путіна і Порошенко повністю виконати дані ними зобов’язання, відкрито і чітко підтримати перемир’я і забезпечити передачу відповідних інструкцій військовим і силам на місцях», – заявили Меркель і Макрон.

Вони вказали, що до сих пір відбуваються численні порушення режиму тиші, в тому числі з використанням важкої зброї.

«Спостережна місія ОБСЄ продовжує повідомляти про загрози для її персоналу і обмеження свободи пересування, особливо на непідконтрольних українському уряду територіях», – йдеться в заяві.

Канцлер Німеччини і президент Франції підкреслили необхідність взаємодії сторін конфлікту в рамках Спільного центру з контролю і координації (СЦКК) і закликали забезпечити вільний і безпечний доступ для спостерігачів ОБСЄ.

У свою чергу, президент України Петро Порошенко привітав заяву лідерів Німеччини і Франції повідомив, що доручив керівництву ЗСУ продовжувати дотримуватися оголошеного режиму тиші в зоні проведення АТО.

«Вітаю заяву лідерів Німеччини та Франції із наполегливим закликом, передусім, до президента Росії, як країни-агресора та сторони конфлікту, забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню у зв’язку з початком навчального року», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

«Зі свого боку доручив керівництву ЗСУ продовжувати дотримуватися оголошеного режиму тиші», – додав він.

Як повідомлялось, 22 серпня на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську була досягнута домовленність про безстрокове припинення вогню з опівночі 25 серпня 2017 року зв’язку з початком навчального року.