Росія депортувала в Узбекистан вивезеного з Криму Недіма Халілова, яий не прийняв громадянство РФ

Крим
Недім Халілов Фото: Facebook Nedim Khalilov

Росія депортувала в Узбекистан вивезеного в 2016 році з окупованого Криму в Краснодар кримського татарина Недіма Халілова, який відмовився приймати громадянство РФ і вимагав надати йому статус особи без громадянства на своїй історичній Батьківщині.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Недіма Халілова російська влада посадили в літак в Краснодарі і видворяє в Узбекистан», – написав Джелялов.

Про депортацію Халілова в Узбекистан повідомив і голова Меджлісу, народний депутат Рефат Чубаров, який у вівторок прилетів в Стамбул на зустріч спікерів парламентів країн-членів ПАЧЕС.

«Про сьогоднішнэ насильницьке видворення кримського татарина Недіма Халілова з Краснодара в Узбекистан дізнався по прильоту в Стамбул. Раніше, 7 листопада 2016 року, Недім Халілов був, за рішенням «суду», депортований з окупованого Криму і поміщений в фільтраційний табір в Краснодарському краї РФ. Першим повідомленням, яке вискочивло в телефоні після включення в Стамбулі, було ним відправлене: «Видворяють зараз в Узбекистан»», – написав Чубаров в Facebook.

Халілов народився в 1959 році в Узбекистані в родині депортованих кримських татар. У 1986 році здійснив першу спробу оселитися на своїй історичній батьківщині, з 1991 року – постійно проживав в Криму.

В знак протесту проти ігнорування прав кримськотатарського народу, що повертається до Криму, Халілов відмовився від набуття громадянства України аж до забезпечення умов, що сприяють «відновленню становища, що передувало його депортації». При цьому він продовжував користуватися як документом, що засвідчує його особу, паспортом СРСР. Халілов зберігав можливість постійного проживання на своїй історичній Батьківщині і активно займатися громадською детальністю.

Положення Халілова кардинально погіршивлось з моменту окупації Криму РФ. Він, грунтуючись на законодавстві РФ, яке де-факто діє на півострові, і міжнародному праві в сфері прав людини і прав народів, вимагав від РФ надати йому статус особи без громадянства.

Однак 7 листопада 2016 року за рішенням «Желэзнодорожного райсуду» Сімферополя окупанти насильно депортували Халілова з Криму і помістили в Центр тимчасового утримання іноземних громадян Краснодарського краю РФ в селищі Вардане поблизу Сочі. В знак протесту Халілов провів 45-денне голодування.