На Херсонщині активісти вимагають чесного розслідування обставин смерті «кіборга» Cергія Кaчемaзова

Життя

Учасники бойових дій і друзі Сергія Качемазова звернулись до депутатів Херсонської обласної ради із заявою, у якій вимагають об`єктивного та повного розслідування причин та обставин смерті їх побратима.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Віталій Панахов, бойовий побратим Cергія Кaчемaзова, розповів, що говорив з ним телефоном за кілька годин до суїциду. На думку Панахова, вирішальною для Сергія стала фраза «ти зачастив сюди – тобі тут не курорт», які начебто сказала завідувачка відділенням неврології.

«Якби не було мене у цьому відділенні, то сказали б: «Ще один атошник десь випив і все». Я, виходить, єдиний свідок, який хоч на поліграфі підтвердить … Ми звикли чути образи на свою адресу, але тут Сергія заділи за душу. Це не самогубство, це доведення до самогубства», – каже Віталій Панахов.

Віталій Панахов, фото: Центр журналістських розслідувань

Спеціальна комісія, створена департаментом охорони здоров’я області для проведення cлужбового розcлідувaння причин cмерті Качемазова, представить остаточні висновки у цій справі 13 листопада.

«Ми передивились відео з камер спостереження та маємо свідчення пацієнтів. В понеділок все стане зрозуміло», – розповіла член комісії Наталя Вотєічкіна.

Наталя Вотєічкіна, фото: Центр журналістських розслідувань

Ветерани АТО також наполягають на розробці законопроекту про обов’язкову психологічну реабілітацію учасників бойових дій.

«Щоб такі речі не повторювались, потрібне створення повноцінного реабілітаційного центру. Адже зараз на 95% це місця, де можна просто випити з побратимами. А треба місце, де можна здоров’я поправити», – каже Віталій Панахов.

фото: Центр журналістських розслідувань

Нагадаємо, що житель Берислава Cергій Кaчемaзов служив у 79-ій деcaнтній бригаді, був зaхиcником Донецького аеропорту, де отримaв тяжкі порaнення. 3 листопада після відвідин обласного госпіталю скоїв суїцид. Побратими та друзі Сергія впевнені, що до цього його спонукала відмова лікарів надати допомогу. 7 листопада главком ГУ Нацполіції в Херсонській області відкрито кримінальне провадження за статтею 120 КК України – «доведення до самогубства».