До дня народження політв’язня Кольченка в усьому світі пройшла акція «Марне очікування»

Життя

У багатьох аеропортах світу пройшли акції «Марне очікування» на підтримку українських політв’язнів, яких утримують у в’язницях Росії. Акція приурочена до дня народження кримчанина, політв’язня Олександра Кольченко.

«За гратами в РФ знаходяться близько 60 громадян України, які переслідуються за політичними мотивами. Ми їх будемо чекати стільки, скільки потрібно», – йдеться в повідомленні МЗС України, передає Центр журналістських розслідувань.

Українські активісти та представники МЗС провели в аеропорту «Київ» (Жуляни) мовчазну акцію “Марне очікування”.

«Я приєдналася до цієї акції, щоб ще раз показати, що ми все можемо опинитися в заручниках Росії, тому що потрібно чітко розуміти, що ця країна веде війну проти України, бере наших громадян як політичних заручників як на території РФ, так і в окупованому Криму. МЗС України і керівництво держави робить все можливе на політичному, дипломатичному та юридичному рівнях для звільнення політичних в’язнів», – сказала прес-секретар МЗС Мар’яна Беца.

Молодь, а разом з ними і члени сімей українських політв’язнів чекали Кольченка з іменною табличкою в зоні прильоту аеропорту.

Активісти також тримали таблички з прізвищами інших українських політв’язнів, серед яких журналісти Роман Сущенко та Микола Семена, кримський фермер Володимир Балух, волонтер Євген Панов, а також Павло Гриб, Андрій Коломієць, Валентин Виговський.

Акцію підтримав  і президент України Петро Порошенко.

Подібні акції в цей же день анонсували в міжнародних аеропортах Одеси, Львова, Праги і Варшави, Бухареста і Гельсінкі.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.