До КПВВ «Каланчак» тепер можна швидше та дешевше добратись із Києва і Харкова

Життя
фото: investigator.org.ua

З початку березня 2018 року налагоджено залізничне сполучення між Києвом ,Харковом і станцією «Вадим» з пересадкою у Херсоні. Цей маршрут був розроблений за ініціативи представництва президента України в АР Крим.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив кореспондент радіо «Куреш».

Як зазначив заступник постійного представника президента України в АР Крим Ізет Гданов, який був присутнім на старті даного маршруту, зараз реалізовується перший етап налагодження сполучення з територією, що прилягає до тимчасово окупованого Криму. 

«Запускається стикування графіка приміського поїзда Херсон-станція Вадим з поїздом Київ-Херсон, це 102-й поїзд і Харків-Херсон (375-й потяг). Другим етапом буде перечеплення вагонів далекого сполучення. Цей етап поки що знаходиться в стадії роботи. Зараз підшукується відповідний рухомий склад для перечеплення. І третій етап – це модернізація станції «Вадим», щоб поїзд далекого сполучення доходив до станції», – зазначив Ізет Гданов.

Ізет Гданов, заступник постійного представника Президента України в АР Крим 

Втім проблемним лишається той факт, що від станції «Вадим» до КПВВ «Каланчак» ще потрібно буде подолати 10 кілометрів. Легальних пасажироперевезень наразі там немає. Послуги приватних перевізників будуть коштувати 150 гривень.

«Завдання поставлене райдержадміністрації. Це в їх компетенції, вони повинні налагодити пасажирське сполучення між станцією «Вадим» до контрольно-пропускного пункту «Каланчак», – заявив Ізет Гданов.

фото: радіо Куреш

Потяг «Херсон – Вадим» відправлятиметься щоденно з Херсону о 09:13 та 14:14 годин, а «Вадиму» на Херсон об 11:44 та 16:45. Ціна квитка на автобус за цим же маршрутом коштує близько 200 гривень, а ціна залізничного квитка у 8 разів менша – 25 грн. 85 коп.  Погодні умови суттєво не впливають на розклад руху потягів, на відміну від автобусів, рейси яких відміняють через непогоду.

Кримчанин Микола приїхав до Херсону київським потягом і мав їхати автобусом до КПВВ «Каланчак», однак у останній момент дізнався про те, що сьогодні започаткували новий маршрут і  встиг до відправлення потягу.

«Нам буде зручно, якщо цей поїзд буде ходити, це буде вигідніше. Тим більше, коли як зараз катаклізми. Ось зараз довелося б чекати до 20:00, щоб доїхати до станції «Каланчак». Дороги зараз всі закриті. Ось вдень доберемося до станції, а там 10 кілометрів –  і пішки можна пройти», – говорить Микола.

Попри майже півгодинну затримку із прибуттям потягу «Київ-Херсон» та снігову заметіль, потяг відправився новим маршрутом за запланованим графіком.

фото: радіо Куреш

Нагадаємо, що з грудня 2014 року Укрзалізниця припинила всі пасажирські та вантажні перевезення між материковою частиною України і Кримом.

фото: радіо Куреш