Єврокомісія пропонує ЄС скасувати перехід на літній і зимовий час в 2019 році

Життя
Фото: picture-alliance/dpa/S.Kahnert

Європейська комісія в середу, 12 вересня, запропонувала країнам-членам Євросоюзу році назавжди відмовитися від переходу на літній і зимовий час в 2019 році, представивши план відмови ЄС від сезонного переведення годинників.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з пропозиціями, сезонне переведення годинників буде скасований у всьому Євросоюзі. Однак Єврокомісія надає країнам-членам ЄС свободу вирішити, за яким часом вони хочуть жити – за зимовим або за літнім.

Також Єврокомісія хоче, щоб сусідні країни приймали рішення скоординовано, щоб забезпечити належне функціонування внутрішнього ринку та уникнути ситуації, при якій деякі держави-члени вирішать зберегти переведення годинників, а інші відмовляться від цієї практики.

Щоб забезпечити плавний перехід, Єврокомісія дає державам-членам ЄС час до квітня 2019 року – до цієї дати вони повинні визначитися, зимовим або літнім часом вони планують користуватися.

Останній обов’язковий перехід на літній час в Європейському Союзі відбудеться в неділю, 31 березня 2019 року. Після цього держави-члени ЄС, які захочуть назавжди повернутися до зимового часу, зможуть зробити це в останній раз в неділю 27 жовтня 2019 року.

Після цієї дати в Євросоюзі сезонне переведення годинників буде скасовано.

Пропозицію Європейської комісії повинні узгодити Європарламент і Рада Євросоюзу.

Як повідомлялося, Євросоюз вирішив скасувати переведення годинників на літній і зимовий час після проведення найбільшого в історії ЄС опитування, в ході якого 84% жителів Євросоюзу виступили за скасування переведення годинників. Всього в онлайн-опитуванні взяли участь близько 4,6 мільйона чоловік.

Літній час використовується в майже 70 країнах світу, в тому числі практично в усіх країнах Європи за винятком Ісландії, Росії та Білорусі.