В Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ять жертв депортації кримських татар

Життя
День памяти жертв депортации крымских татар

В Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.

Відповідну постанову прийнято 18 грудня на сесії Верховної Ради України, передає Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, в постанові «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв в 2019 році» йдеться про пам’ятні дати, які в 2019 році будуть відзначати на державному рівні.

«Метою даного проекту постанови є визначення найважливіших подій в суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які в 2019 році мають відзначати на загальнодержавному рівні, створення належних умов для організаційної підготовки до вшанування», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Фінансування заходів, передбачених прийнятим українськими депутатами постановою, буде здійснюватися в межах бюджетних асигнувань, виділених відповідним міністерствам держбюджетом України, відзначають в кримському парламенті.

Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня жертв депортації кримськотатарського народу проходили масові заходи, в тому числі масовий траурний мітинг в центрі Сімферополя. Після окупації півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в Криму заборонили.