Ракетний есмінець США Donald Cook зайшов в порт Одеси

Життя
Есмінець USS Donald Cook (DDG75) ВМС США Фото: c6f.navy.mil

Ракетний есмінець США USS Donald Cook (DDG75) вранці в понеділок, 25 лютого, увійшов в морський торговельний порт Одеси і пришвартувався біля 16-го причалу Морського вокзалу.

За даними агентства «Думська», американський есмінець залишиться в одеському порту на три дні – до 28 лютого, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з даними на офіційному сайті командування 6-го флоту США, есмінець проведе в акваторії Чорного моря звичайні операції, які «зміцнять взаємодію з союзниками і партнерами по НАТО і продемонструють колективну рішучість».

Коментуючи візит в порт Одеси, командир екіпажу есмінця повідомив про те, що «кожен візит сюди дає унікальну можливість працювати з регіональними морськими партнерами».

Donald Cook вже взяв участь в маневрах з фрегатом TCGFatih (F242) ВМС Туреччини, аналогічні навчання будуть проведені з кораблями Військово-морських сил України.

Вперше ракетний есмінець з’явився в Чорному морі і зайшов в одеський порт в 2007 році. Місяць тому, 19 січня, Donald Cook відвідував Чорне море і провів п’ять днів в грузинському порту Батумі.

Есмінець USS Donald Cook названий на честь учасника в’єтнамської війни, полковника морської піхоти США, кавалера Медалі Пошани США Дональда Гільберта Кука (1934-1967).

Корабель належить до типу есмінців «Арлі Берк» (Arleigh Burke). Він озброєний двома пусковими установками системи протиракетної оборони «Іджіс» (Aegis) і крилатими ракетами «Томагавк» (Tomahawk), які можуть оснащуватися ядерними боєголовками. Також на борту корабля розміщується вертоліт SH-60 Seahawk. Екіпаж есмінця – понад 330 осіб. Повна водотоннажність – 8,9 тис. Тонн, довжина – 154 м, ширина – 20,1 м, осадка – 9,4 м. Чотири газові турбіни потужністю 108 тис. К.с. дозволяють розвивати кораблю швидкість до 32 вузлів (близько 60 км/ч).