Журналіст Асєєв зустрічає 30-й день народження в полоні бойовиків «ДНР»

Життя

У Манілі на Філіппінах 1 жовтня на 85-й Міжнародному ПЕН-Конгресі президент Дженніфер Клемент нагадала делегатам, що сьогодні виповнюється 30 років українському письменнику, журналісту, члену Українського ПЕН Станіславу Асєєву, який знаходиться в полоні бойовиків «ДНР».

Вона закликала делегатів бути солідарними зі Станіславом і приєднатися до флешмобу в його підтримку, повідомляє Радіо Свобода.

85-й Міжнародний ПЕН-конгрес в Манілі триватиме до 4 жовтня в столиці Філіппін. Фокус-тема Конгресу цього року – «Мови, якими ми говоримо» – спрямована на підтримку свободи літератури і малих мов. Участь в конгресі беруть понад 200 авторів і членів національних ПЕН-центрів з 50 країн.

  • Асєєв – автор проекту Радіо Свобода Радіо Донбас.Реаліі, Zn.ua. Журналіст перебуває в ув’язненні, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спочатку він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше у «ДНР» визнали його затримання і звинуватили в шпигунстві на користь України.
  • У грудні 2017 року відбувся обмін утримуваними особами, в рамках якого на контрольовану України територію з ОРДЛО повернулося 73 громадянина. Під час підготовки бойовики «ДНР» запевнили, що прізвище Асєєва потрапило в списки. Ірина Геращенко, яка на той час була членом тристоронньої контактної групи в Мінську, заявила про те, що переговори були дуже важкими.
  • Однак уже за кілька тижнів до обміну стало відомо, що бойовики відмовилися відпустити Станіслава Асєєва. За словами Фірсова, для обміну українця задіяли різні канали комунікації, наприклад, церковні, журналістські, політичні. Але це не допомогло.