Катастрофа літака МАУ в Ірані: хроніка

Новини
Літак МАУ розбився в Ірані Фото: IRNA

17:26 У середу ввечері до Ірану вилітає український літак із фахівцями для розслідування авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України», а також ідентифікації та повернення тіл загиблих українців.

Про це йдеться у Facebook-повідомленні президента Володимира Зеленського.

«Завершилося позачергове засідання уряду. Сьогодні ввечері до Ірану вилітає наш літак із фахівцями експертної та пошуково-рятувальної груп. Серед них – представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МЗС, МВС, СБУ, РНБО, Державної авіаційної служби, Нацбюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та «Міжнародних авіаліній України», – йдеться у повідомленні.

Усі вони будуть залучені до розслідування, ідентифікації та репатріації тіл українців, загиблих в авіакатастрофі.

Проводжу постійні консультації з нашими іноземними партнерами. Наш пріоритет – встановлення істини та відповідальних за цю страшну катастрофу».

15:40 Україна й Іран домовились координувати подальші дії слідчих груп у справі авіакатастрофи літака МАУ під Тегераном.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

«Розмовляв з міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом. Ми обидва висловили свої співчуття. Домовились тісно координувати подальші дії наших слідчих груп, щоб визначити причину жахливої авіакатастрофи рейсу PS 752 у Тегерані», – написав Пристайко у своєму Twitter.

14:38 Глава управління цивільної авіації Ірану заявив, що країна не надасть «Боїнгу» чорний ящик з українського літака, який розбився 8 січня, пише іранське офіційне інформагентство Mehr, повідомляє Радіо Свобода.

Агентство Reuters з посиланням на державне телебачення повідомляє, що було знайдено два чорні ящики з авіалайнера. За словами неназваного чиновника, обидва ящики пошкоджені, але інформацію по ним можна отримати.

14:20: МАУ оприлюднило імена членів екіпажу «Боїнга», який розбився в Ірані. 

Пілоти: Наумкін Олексій Євгенович; Гапоненко Володимир Іванович; Хоменко Сергій Анатолійович.

Бортпровідники: Статнік Катерина Олегівна; Матьков Ігор Валерійович; Микитюк Марія Михайлівна; Лихно Денис Михайлович; Овчарук Валерія Євгеніївна; Сологуб Юлія Миколаївна.

13:05 Українська влада перевірить безпеку польотів усіх українських авіакомпаній, починаючи з «Міжнародних авіаліній України», заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Протягом дня буде сформовано комісію та видано наказ Державіаслужби про проведення позапланової перевірки стану безпеки польотів МАУ. Також будуть проведені додаткові перевірки стану безпеки польотів інших авіакомпаній».

Трансляцію вела Радіо Свобода.

12:30 Офіс Генерального прокурора України почав розслідування авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України» в Ірані, повідомляється в Telegram-каналі.

«Офіс генерального прокурора за повідомленнями в ЗМІ початок досудове розслідування авіакатастрофи літака компанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Метою розслідування є встановлення фактів, які призвели до загибелі, за попередніми даними, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них були українці», – сказано в повідомленні.

Також наголошується, що «відповідні дані внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей)».

12:19 Іранські ЗМІ опублікували імена загиблих українців:

Члени екіпажу:,Сергій Хоменко, Катерина Статник, Марина Микитюк, Валерия Овчарук, Володимир Гапоненко, Юлия Сологуб, Олексій Наумкін, Ігорь Матков, Денис Лихно.

Пасажири: Олена Малахова, Ольга Кобюк, пише «УП» з посиланням на іранське агентство новин ISNA.

В авіакомпанії МАУ заявляють, що літак Boeing 737-800, що розбився в Ірані, був справний, і не припускають помилку екіпажу.

«Це був один з кращих наших літаків з прекрасним, надійним екіпажем. Повітряне судно було справне… Ми гарантуємо льотну справність всіх наших літаків і високу кваліфікацію наших екіпажів», – сказав президент МАУ Євгенія Дихне на брифінгу в Києві, пише Центр журналістських розслідувань.

«Маючи сьогодні дані, що літак набрав 2400 метрів висоту, помилка екіпажу мінімальна, ми її просто не припускаємо. З огляду на їх досвід, дуже складно сказати, що там могло бути щось з екіпажем».

З членів екіпажу на борту перебувало два пілоти, інструктор і 6 бортпровідників.

Командир Володимир Японенко мав 11 600 годин нальоту, майже весь на літаку Boeing 737, інструктор Олексій Наумкін – 12 тисяч годин нальоту, другий пілот Сергій Хоменко – 7600 годин нальоту.

За словами Сосновського, екіпаж відпочивав у готелі Тегерану перед вильотом.

«Знаючи, що Тегеран не є простим аеропортом, наші всі підготовки всього льотного складу на 737 останні кілька років проводяться виключно в аеропорту Тегерана», – сказав він.

«Літак 2016 року випуску, отриманий безпосередньо з заводу Боїнга, до цього не експлуатувався ніде. Зауважень по матчастини на було, перевірку проходив останню 6 січня. Зауважень ніяких не було. Літак був справний. Від екіпажу ні по прильоту до Тегерану, ні перед вильотом ніяких зауважень не було», – сказав технічний директор МАУ Олександр Шафієв.

Літак Boeing 737 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” рейсу Тегеран-Київ (Бориспіль) впав невдовзі після зльоту на території Ірану. За попередніми даними, усі пасажири та екіпаж загинули.

Літак рейсу PS752 авіакомпанії МАУ, що злетів з аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані й направлявся до міжнародного аеропорту “Бориспіль”, впав “через технічні проблеми”, повідомляє агентство Reuters.

На борту перебувало не менше 170 пасажирів та екіпаж, передає агентство слова Рези Джафарзаде, представника Іранської організації цивільної авіації.

Департамент Консульської служби МЗС України повідомив, що, за попередніми даними, усі пасажири та екіпаж загинули. 

Associated Press пише, що загинуло 176 людей – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. 

За даними іранського державного агентства IRNA, яке посилається на слова представника міністерства дорожнього транспорту та транспорту Ірану Кассема Бініаза, пілот літака втратив контроль над літаком, в результаті чого він впав в землю. Биниаз спростовує версію про ракетну атаку на український літак: «Якби аварія була викликана ракетою, літак вибухнув би в небі, але пожежа двигуна і невдала спроба пілота керувати літаком привели до катастрофи».

Літак МАУ розбився в Ірані Фото: IRNA

Зі 167 пасажирів 147 були громадянами Ірану, повідомляє IRNA з посиланням на слова глави МНС Ірану Піра Хоссейна Куліванда.

Про авіакатастрофу також повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Вилітаю до Києва. Всі заходи тримаю на особистому контролі. Дуже прошу всіх утриматися від спекуляцій і висування неперевірених версій стосовно катастрофи до офіційних повідомлень», – написав Зеленський у наступному статусі у соцмережі Facebook.

Також він повідомив, що МЗС та Міноборони підготували спецборти для вивозу тіл загиблих – очікують погодження з іранською стороною. 

В соціальній мережі Facebook опубліковано відео падіння літака.

Також іранці розміщують відео з місця катастрофи.

Телеграм канал Aviation Newsroom розмістив дані про кількість загиблих з різних країн. За їх даними, в авіакатастрофі загинули 11 українців (два пасажири і дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, десять громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє – Великобританії.

Пізніше таку ж інформацію розмістив глава МЗС України Вадим Пристайко.

Також телеграм-канал Aviation Newsroom розмістив імена та прізвища громадян України, загиблих в катастрофі літаку МАУ в Ірані. 

Президент України Володимир Зеленський доручив генеральному прокурору  відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані. Також він анонсував повну перевірку цивільних літаків в Україні.