В Україні через підвищення «мінімалки» зростуть пенсії

Життя
соцвыплаты

З 1 вересня в Україні через збільшення розміру мінімальної зарплатні до 5 тисяч гривень зросте також розмір мінімальної пенсії для частини українців: більше грошей почнуть отримувати люди, які вийшли за пенсію за віком, нині не працюють, їм понад 65 років і вони мають достатньо страхового стажу (35 років для чоловіків та 30 років для жінок).

Про це нагадали у Пенсійному фонді.

Під цю категорію нині підпадають 1,6 млн пенсіонерів в Україні.

Мінімальний розмір пенсії дорівнює 40% від мінімальної зарплатні.

Якщо раніше вона становила 4723 грн, то пенсіонерам виплачували 1889,20 грн. Тепер при повному страховому стажі вони отримуватимуть 2 тисячі гривень (5000 грн помножити на 40%).

Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

Наприкінці червня після збільшення прожиткового мінімуму. Для пенсіонерів, які не працюють, зріс розмір мінімальної пенсії за віком (1 712 грн) та доплати за понаднормовий стаж (максимальний розмір виплати — 17 120 грн).

Верховна Рада 25 серпня підтримала законопроект президента Володимира Зеленського та збільшила з 1 вересня розмір мінімальної заробітної плати в Україні до 5 тис. грн. У фракції «Голос» вказують, що прийнятий документ призведе до збільшення податків і зборів, а також скорочення робочих місць в країні.

Нагадаємо: