Як отримати субсидію, якщо звільнили з роботи під час карантину – роз’яснення юристів

Життя
пенсии

У разі, якщо громадянина України (в тому числі зі статусом ВПО) звільнили з роботи в період карантину, то він має право на отримання житлової субсидії.

«Постановою Кабміну від 25.03.2020 № 247 дійсно передбачена можливість призначення житлової субсидії громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини 1 статті 40 Кодексу законів про працю України та зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, на підставі заяв про призначення житлових субсидій та інформації центрів зайнятості за їх перебування на обліку. У такому випадку для розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати», – повідомили юристи, пише сайт для переселенців vpl.in.ua.

Правозахисники звертають увагу, що норма про звільнення стосується випадків розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в разі змін в організації виробництва і праці, зокрема, ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників .

Разом з тим, відповідні зміни щодо призначення субсидії на час карантину застосовуються до всіх громадян, включаючи внутрішньо переміщених осіб.

«Отже, в разі, якщо вас звільнили під час карантину на підставі п.1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України (скорочення) і вас поставили на облік в центрі зайнятості як безробітного, ви маєте повне право на отримання субсидії. При цьому для розрахунку житлової субсидії повинен бути врахований розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати», – пояснили юристи.

Нагадаємо:

  • На період дії карантину переселенці можуть за невідкладних обставин отримати окремі адміністративні послуги в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем зареєстрованого або фактичного проживання, підтвердженого довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
  • На період карантину і протягом одного місяця після його завершення адресну допомогу для покриття витрат на проживання можуть отримувати і внутрішньо переміщені особи, що не працевлаштовані. Раніше така допомога їм не була доступна. Розмір цієї виплати аналогічний посібнику для працездатних переселенців – 442 грн на місяць.