Коли переселенцу можуть відмовити у видачі довідки ВПО

Життя
переселенцу

Довідка переселенця є основним документом, що підтверджує факт внутрішнього переміщення особи і взяття її на облік. Щоб її отримати, достатньо звернутися з паспортом до органу соціального захисту населення за фактичним місцем проживання.

Однак в ряді випадків у видачі довідки можуть відмовити, повідомляє «Юридичний радник для ВПО».

Правозахисники відзначають, що перелік підстав, коли заявнику може бути відмовлено у видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПЛ), передбачений ч.10 ст.4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Це може статися, якщо:

  • відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення;
  • у державних органів є відомості про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки;
  • заявник втратив документи, що засвідчують особу (до їх відновлення);
  • в документі заявника, що засвідчує особу і підтверджує громадянство України або документ, що засвідчує особистість і підтверджує його спеціальний статус, немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якою здійснюється внутрішнє переміщення;
  • відсутні докази, що підтверджують факт проживання заявника на території адміністративно-територіальної одиниці, з якою здійснюється внутрішнє переміщення, або надані докази не підтверджують такого факту.

Населений пункт, з якого здійснювалося внутрішнє переміщення, повинен входити в список, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють в повному обсязі свої повноваження».

Юристи підкреслюють, що для отримання довідки про взяття на облік ВПЛ необхідна наявність двох ключових подій: факту внутрішнього переміщення і причинно-наслідкового зв’язку переміщення зі збройним конфліктом, окупацією, порушенням прав людини тощо.

  • Через відсутність доступу до архівів на тимчасово непідконтрольною української влади території жителі ОРДЛО і переселенці при оформленні пенсії часто не можуть підтвердити стаж. За 7 років конфлікту за отриманням пенсії до органів Пенсійного фонду України звернулися 612 тисяч переселенців. Сьогодні на обліку в ПФУ знаходиться 282 тисяч пенсіонерів, які проживають в ОРДЛО.